Як на Тернопільщині освячували воду

Сьогодні на Тернопільщині відзначають Богоявлення і Хрещення Господнє на річці Йордан. Усі християни у цей день освячують воду і купаються у ній. Люди вірять, що свячена вода дасть здоров’я на цілий рік, забере усі хвороби і вбереже від лихого.

Християни освячували воду у містах і селах на території храму або у місцевих водоймах. Просять у Господа зцілення від недуг, здоров’я для себе і всієї родини, друзів.

Після Божественної Літургії прихожани храму Пресвятої Богородиці, що у селі Мишковичі, Тернопільського району зібралися біля каплички, збудованої на честь святого Миколая Чудотворця, де настоятель храму отець Мирон Гах освятив воду.

Від найдавніших часів Східна Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість та приписує їй чудодійну силу у справах душі й тіла. Святий Іоан Золотоуст у проповіді на честь свята Богоявлення говорить: “В цей празник опівночі всі, зачерпнувши води, приносять її додому і хоронять увесь рік… І діється дивне явище: та вода у своїй істоті не псується від довготи часу, але зачерпнена сьогодні, вона через цілий рік, а часто і два, і три роки остається незіпсована і свіжа”.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео