Чи потрібні ГЕС на Дністрі, запитають у громади

У Тернополі тимчасова контрольна комісія з вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі вирішила витребувати передпроектну документацію у владних та наукових інстанціях, вивчити експертизи фахівців щодо наслідків будівництва та провести громадські слухання в громадах.

У роботі комісії взяли участь депутати Тернопільської обласної ради: Роман Нитка – голова комісії, Василь Бабала, Богдан Бутковський, Петро Васько, Орест Винницький, Андрій Цибульський – члени комісії, а також депутати Віталій Фидрин, Олександр Башта та Лариса Римар.

В роботі комісії взяли також участь представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій Тернопільщини, експертних організацій, науковців та інших зацікавлених осіб, що залучені до роботи тимчасової контрольної комісії. Їх прийшло 14 із 29-ти. Голова комісії Роман Нитка висловив сподівання, що у наступних засіданнях будуть активніше брати участь представники громадського, наукового сектору та органів місцевого самоврядування.

Сформовано план роботи комісії, визначено, які саме документи необхідно витребувати в різних наукових та владних інстанціях. Вирішено направити запити Інституту екології Карпат НАН України, Інституту гідробіології НАН України, ТНПУ ім. В. Гнатюка щодо можливості реалізації проекту будівництва каскаду ГЕС на Дністрі та наслідків для екології Тернопілля.

Крім того, вирішено ініціювати громадські слухання з приводу будівництва каскаду гідроелектростанцій на Дністрі в громадах Тернопільської області, до території яких входять землі водного фонду Дністра.  

Під час засідання було вирішено й організаційні питання – заступником голови тимчасової контрольної комісії обрано Ореста Винницького, секретарем  Богдана Бутковського.

Перше засідання показує, що комісія підтримала позицію керівництва обласної ради та депутатського корпусу щодо широкого обговорення цього питання. 

Тернопільська обласна рада

 

Вибір читачів за тиждень

Відео