Жодного світла в кінці тунелю

Черги, що розтягуються на кілька метрів і сягають далеко за межі відділень «Ідея Банку» та «Кредо Банку», де оплачують послуги польського візового центру в Тернополі, не перестають привертати до себе поглядів пересічних тернополян.

А причина цього – жахлива дорожнеча на все, інфляція (долар на «чорному» ринку сягнув майже 28 гривень), тотальне безробіття і… жодного світла в кінці тунелю. Вижити в таких складних економічних умовах стає дедалі важче. Тому українці масово пакують валізи на Захід. Якщо поспілкуватися з людьми, які годинами стоять у черзі біля банків, то можна почути, що не лише безробітні намагаються працевлаштуватися в Європі, а й люди, які мають роботу, але звільняються в пошуках кращих заробітків за кордоном, пише Нова Тернопільська газета. 

– Я нещодавно закрив свій невеличкий бізнес у Кременці, – розповів кременчанин Андрій Мазур, який на заробітки до Польщі збирається вперше. – У мене була станція технічного обслуговування автомобілів, але у 2015-ому році справи зовсім погіршилися, клієнтів поменшало, а відтак і доходів. Дійшло до того, що навіть за оренду приміщення не міг заплатити…

– Мого чоловіка скоротили, – приєдналася до розмови мешканка одного з приміських сіл Наталя Олійник, – тепер ледве виживаємо на 860 гривень «дитячих» грошей, і то хтозна, чи й ті будуть далі платити. Купуємо тільки крупи, хліб і молоко, про все інше треба забути. Раніше не думали про заробітки, а нині з чоловіком почали збирати документи…

На жаль, такі настрої і плани нині чи не в кожній другій родині, і це видно з кількості людей, які чекають на вулиці біля банків, щоб оплатити консульський збір за візу. В Управлінні державної міграційної служби в Тернопільській області переконані, що українці стали частіше виїжджати на заробітки в інші країни через мобілізацію: мовляв, не всі патріотично налаштовані та не всі готові йти воювати. Крім того, «гальмує» економіка, рівень зарплат завмер, а ціни зростають. Якщо раніше було важко вижити на зарплату, то тепер стало ще важче.

– Люди змушені шукати притулку на чужині, адже за зарплату сім’ї не прогодуєш, – поділився думками тернополянин Іван. – А ціни які!.. Таке враження, що все дорожчає не щодня, а щогодини. Та ще й платіжки, що приходять щомісяця за енергію, добивають. Відповідно через це й побільшало емігрантів. Я, наприклад, стою тут від восьмої години ранку і буду стояти до шостої вечора, якщо моя черга не підійде швидше. А ще скільки таких, як я…

Торік довжелезні черги біля відділень банків пов’язували з першими днями роботи впровадженої системи персоніфікації даних, тобто перш ніж зареєструватися на чергу для отримання візи, потрібно сплатити консульський збір. Після того банк видає кожному клієнтові унікальний код, пов’язаний з його особистими даними, яким може скористатися тільки особа, яка здійснювала оплату. Це робилося задля зменшення впливу на реєстрацію для отримання візи з боку недобросовісних посередників. Очікувалося, що через кілька днів ситуація нормалізується, але виявилося, що проблема не так у роботі системи, як у безвиході, через яку українці змушені шукати кращого життя на чужині.

У туристичних агенціях та компаніях із працевлаштування за кордоном розповідають, що упродовж 2015-го року кількість тернополян, які бажають, виїхати за кордон (а більшість хоче там залишитися), зросла вдвічі.

– Агенції нині перетворилися у своєрідні «візові центри»: клієнти цікавляться не так турами, як консультуються щодо відкриття віз, – бідкаються туроператори. – Нині справжній бум на польські візи, а причиною такого ажіотажу є насамперед сезонний фактор, адже чимало мешканців Тернопільської області, які працюють у Польщі, приїжджають додому на новорічно-різдвяні свята, й у міжсвятковий період хочуть владнати всі питання з документами для подальших поїздок у Польщу. Ще мешканців нашої області цікавлять поїздки до Чехії, Португалії, Німеччини, Франції та інших країн. Дехто свідомо курсує до Європи – набирає «прокаток» шенгенвізи, щоб згодом виїхати до США, бо з чистим паспортом потрапити на американський континент нереально. Через фінансову нестабільність гряде масова хвиля еміграції українців, це враховують візові центри і все частіше ставлять відмови. На жаль, замість обіцяного Євросоюзом спрощеного режиму перетину кордону для українців бачимо протилежне.

Джерело: Нова Тернопільська газета

 

Вибір читачів за тиждень

Відео