Агро-новини 21 січня

Новини аграрного сектору.

Кабмін затвердив мінімальні ціни на цукор

Кабінет Міністрів України схвалив проект постанови «Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2016 р. до 1 вересня 2017 року», -повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, пише прес-служба міністерства.

За її словами, відповідним проектом пропонується установити граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок (квота «А») в обсязі 1670 тис. т. Затвердити мінімальні ціни на цукрові буряки та цукор, квоти його поставки на внутрішній ринок на рівні відповідно 616,99 грн та 9078,87 грн за 1 т (без урахування ПДВ).

«Проект постанови розроблено на виконання вимог Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», яким встановлено механізм державного регулювання виробництва цукру шляхом щорічного визначення Кабміном граничного розміру квоти поставки цукру на внутрішній ринок та мінімальних цін на цукрові буряки та цукор квоти «А», — зазначила Олена Ковальова.

Також вона додала, що у рамках дерегуляційних процесів Мінагропродом було розроблено проект Закону «Про визнання такими, що втратили чинність деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру», яким пропонується скасувати державне регулювання цін на цукрові буряки і цукор шляхом встановлення їх мінімального рівня та обмеження щодо поставок цукру виробниками на внутрішній ринок.

Аграрії мають готуватися до пересіву 25% площ озимих

Ситуація з озимими культурами не проста, проте не безнадійна

Ситуація з озимими культурами не проста, проте не безнадійна, пише прес-служба Національної академії аграрних наук України.

Необхідна відносно м’яка друга половина зими і ранній початок відновлення весняної вегетації. За таких умов країна буде мати реальний шанс отримати пристойний валовий збір озимих.

«У залежності від завершення перезимівлі і початку весняного відростання аграрії мають бути готові до часткового пересіву у межах 10-25 % площ озимих культур», — сказано у повідомленні.

Також додається, що циклони з південного заходу, що прокотились у зоні Степу, Лісостепу і по Лівобережжю принесли певний запас снігу. Його товщина в середньому 15-30 см. Це не лише запаси вологи, це своєрідна «ковдра» — захист ослабленої озимини від різких знижень температури.

Ціни виробників на свинину виросли на 22%

Середні ціни виробників на свіже й охолоджене м’ясо свиней у грудні 2015 р. (у порівнянні з січнем 2015 р.) зросли на 21,6%, до 44855,60 грн/т (проти 36878,83 грн/т), пише прес-служба Державної служби статистики України.

«Середні ціни виробників свіжого чи охолодженого м’яса свійської птиці у груді (у порівнянні з січнем 2015 р.) зросли на 30,8%, до 30349,72 грн/т (проти 23211,66 грн/т)»,— йдеться у повідомленні.

Кооперативи мають самі переробляти молоко — експерт

  Огляд підготував Орест Сарматський 

Вибір читачів за тиждень

Відео