Підтримку на Тернопіллі обіцяють лише активним громадам

Бути активними, писати проекти, висувати їх на конкурси і у такий спосіб залучати для розвитку Тернопільщини позабюджетні кошти закликав усіх керівників адміністрацій, рад і громад краю голова обласної держадміністрації Степан Барна.

Позитивним прикладом такої роботи очільник краю вважає отримання гранту на реставрацію колишньої архітектурної перлини Вишнівецького палацу – «Дзеркальної зали». Про це він розповів сьогодні, 21 січня, на загальних зборах уповноважених представників членів Тернопільської обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини».

- Усі мають включатися, усі повинні писати проекти! - наголошує він. – Ніхто не вірив у те, що можна залучити позабюджетні кошти, наприклад, на реконструкцію Вишневецького палацу. Але хлопці розробили і подали проект на Посольство США і виграли грант. Кому це обійшлося дорого? Платникам податків Сполучених Штатів Америки.

За угодою між Посольським Фондом США зі збереження культурної спадщини і Національним заповідником «Замки Тернопілля» у Вишнівці отримають понад 150 тисяч доларів. Степан Барна принагідно пообіцяв і надалі підтримувати такі ініціативи і гарантував максимальне сприяння влади активним громадам.

- Коли я даю головам адміністрацій доручення, наприклад, попрацювати над розробкою Стратегії розвитку громади, ви – керівники громад - повинні у цей процес включатися, - вважає він. – Бо від цієї Стратегії залежатиме, як ми будемо комплексно вирішувати ваші проблеми і наскільки успішно залучатимемо ресурси для реалізації наших планів. Адже отримати зараз можна і кошти із державної казни, і позабюджетні кошти.

До речі, кілька об’єднаних громад Тернопілля уже подали в Кабмін проекти на реконструкцію Центрів надання адміністративних послуг. І їх у Києві, за словами Степана Барни, визнали одними із найкращих.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео