Тернопіллю обіцяють мільйони. Чи вирішить це усі проблеми?

Понад 25 мільйонів гривень отримають чотири новостворених об’єднаних громади Підволочищини у 2015 році. Таких коштів із державної казни цей район Тернопільщини на свій розвиток ще не отримував ніколи.

Про це розповів голова обласної держадміністрації Степан Барна сьогодні, 21 січня, на загальних зборах уповноважених представників членів Тернопільської обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини». Йшлося на засіданні про дуже гострі для об’єднаних громад теми.

Об’єднаним громадам обіцяють мільйони

Суттєву допомогу від держави незабаром отримають усі 26 новостворених громад Тернопілля, у яких місцеві вибори 25 жовтня пройшли за новим принципом. У цьому керівництво краю запевнив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода. Кошти надійдуть на технічне забезпечення, причому сума напряму залежатиме від площі території громади і кількості населення у ній. Тож фінансової підтримки відрізняється.

- Відповідний ресурс отримає кожна громада, - переконує Степан Барна. – Наприклад, Білобожницька громада – 2 мільйони 800 тисяч, Васильківська – 4 мільйони 700 тисяч, Великі Гаї – 7 мільйонів 300 тисяч, Озеряни – 2 мільйони, Гусятин – мільйон, Байківці – 3 мільйони 800 тисяч, Заводське – 847 тисяч, Золоте – 7 мільйонів 723 тисячі, Золотий Потік – 5 мільйонів 700 тисяч, Іванівка – 3 мільйони 600 тисяч гривень…  

Витрачати ці гроші на власний розсуд нікому не дозволять, адже держава контролюватиме кожну копійку, запевняє голова обласної держадміністрації Степан Барна.

- Об’єднані громади Тернопілля розраховують також на фінансову допомогу від Уряду США і Євросоюзу, - додає пан Барна. - Адже іноземці пообіцяли у 2016 році виділити Україні на децентралізацію 40 мільйонів доларів і 90 мільйонів євро, відповідно. Я ще раз наголошую: так, проблеми становлення є, але вони з часом вирішаться. Громади отримають всю обіцяну підтримку.

До слова, всі позитиви, які отримають об’єднані громади, і про особливості децентралізації «Терен» писав ТУТ.

Депутат і голова облради мало не побилися

На Тернопіллі загалом створили 35 громад. Проте у 9-ти із них провести вибори по-новому не змогли. Нагадаю, в обласній раді торік улітку не ухвалили Проект перспективного плану формування територій громад («Терен» про це писав ТУТприм.). Уряд власною постановою дозволив голосування у 26-ти громадах. Решті відмовив тому, що при їх утворенні треба було змінювати межі районів.

- Наша область через це втратила майже 40 мільйонів гривень державної підтримки, - наголошує Степан Барна. – Тепер нехай вам дадуть відповідь ті популісти, які розказували, що перспективного плану об’єднаних громад не треба. Про це ви зараз може запитати кожного, поіменно, хто не голосував і хто голосував проти тих можливостей, котрі ви отримали сьогодні. 

Саме після цих слів Степана Барни на засіданні не обійшлося без сварки. У залі в ролі гостя був присутній депутат обласної ради нового скликання Олександр Башта. Він прагнув пояснити, чому свободівці не підтримали Проект перспективного плану формування територій громад. Адже вважав, що діяльність його колег хочуть очорнити. І хоча слово тернополянину обіцяли дати у кінці засідання, він почав дискутувати уже від самого його початку. Цим чоловік викликав гнів голови облради Віктора Овчарука. Той навіть не стримався і кулаком по столі гримнув.

- Ви не на сесії обласної ради! Не заважайте нам працювати! – вигукував Віктор Овчарук. – Ми не дозволимо тут влаштовувати цирк!

Потім він навіть піднявся із місця, аби підійти до Олександра Башти впритул. Але це результату не дало. Депутат все-таки кинув у зал фразу, що не підтримував Проект Перспективного плану формування територій громад через те, що керівництво держави ініціювало процес децентралізації, а про законодавчу базу «під нього» не подбало.

- Наша держава впевнено прийняла курс на децентралізацію влади, - наголошує, у свою чергу, Віктор Овчарук. – Зрозуміло, що на шляху реформ виникають певні питання. Але я переконаний,  що разом ми зможемо відстоювати свою позицію, обговорювати і шукати шляхи вирішення проблем.

«Відповідей на все у мене нема!»

Під час обговорення нинішніх справ в об’єднаних громадах виявилося, що Олександр Башта таки мав рацію. Адже на багато запитань, які нині виникають, відповіді просто немає. Це, зокрема, спричиняє проблеми із фінансуванням бюджетної сфери у районах, адже у більшості громад не знають, як це зробити правильно. Виникають негаразди і зі зміною підпорядкування установ, наприклад, музеїв і центрів культури.

- Так, нині виникає багато питань по освіті, по культурі, - каже начальник відділу соціально-економічного розвитку і бюджетного планування  виконавчого апарату обласної ради Володимир Чубатий. – Ми звертаємося за роз’ясненнями. Читаємо закони. Розбираємося.

Голови багатьох громад на засіданні скаржилися, що не знають, що робити із районними лікарнями і медиками, які у цих закладах працюють, як надалі приймати на роботу вчителів, чи створювати відділи освіти і методичні кабінети тощо.

- Відповідей на все у мене нема! – запевняє пан Чубатий. – Наприклад, у Законі, яким внесли зміни до Бюджетного кодексу, не прописані ані музеї, ані центри народної творчості. Тому я не знаю, що вам порадити.

Володимир Чубатий також додав, що за умови прийняття змін до Конституції України, яких від нас вимагають іноземні партнери, поняття спільної власності – районної чи обласної – взагалі не буде. Отже, доведеться всім звикати до європейської практики. І робити це доведеться, набиваючи гулі, а часом – навіть ризикуючи.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. До асоціації «Ради Тернопільщини» зараз входять 19 районних і міських рад Тернопільщини. Асоціація сприяє обміну досвідом між місцевими радами краю щодо захисту прав та інтересів територіальних громад, надає методичну і практичну допомогу органам місцевого самоврядування» із 2009 року.

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео