Тернопільські медики розповіли, кому найбільше загрожує грип

Мешканцям Тернопільської області медики радять дбайливо ставитися до власного здоров’я і здоров’я оточуючих. При перших проявах грипу негайно звертатися до лікаря та обмежити контактування з хворими людьми. Також насторожують осіб, які належать до групи ризику.

«У групі ризику є хворі з хронічними захворюваннями органів дихання, серцево-судинними хворобами, а також люди, які приймають імуносупресанти, з ревматичними хворобами, хворі після пересадки органів, у нас в області такі є, а також хворі на СНІД і ВІЛ-інфіковані, медичні працівники. Тому, ми в першу чергу, хочемо насторожити цих осіб», – поділилася головний терапевт департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Лариса Матюк.

Медик зазначила, що основну роль в профілактиці гострих респіраторних захворювань та грипу відіграють сімейні лікарі. Тепер окрім профілактичних робіт їх зобов’язують робити обходи по домівках, щоб розповідали населенню, як вести себе в передепідемічний та епідемічний періоди.

«При перших ознаках ГРЗ і грипу необхідно звернутися до лікаря, а якщо висока температура, то не йти на прийом, а викликати лікаря додому, щоб не поширювати вірусну інфекцію. Слід дотримуватися усіх рекомендацій лікаря. У нас є протоколи надання медичної допомоги хворим з грипом та ГРВІ, які розроблені Міністерством охорони здоров’я у 2014 році. Тобто, ті протоколи, які були у 2009 році – доповнені. Зараз ми працюємо по цих протоколах надання медичної допомоги», – розповіла Лариса Матюк.

Лікарка радить застосовувати профілактичні міри – приймати препарати, які підвищують імунітет. Зазначає, що серед них є багато розроблених на природній основі. Варто уникати контактів з хворими. Також в області прийматимуть обмежувальні заходи, щоб уникнути епідемії грипу.

Медики закликають при виникненні симптомів грипу негайно звернутися до лікаря.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео