Яку роль відіграла Тернопільщина в проголошенні Акту Злуки?

Завтра виповнюється 97 років з Дня Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Сьогодні з цієї нагоди в Державному архіві Тернопільської області відкрили виставку «В єдності – сила народу», присвячену цій знаменній історичній даті. 

Представлені на виставці документи, книги, спогади учасників дають змогу ознайомитися з подіями 22 січня 1919 року. Експозиція  поділена на декілька розділів, які демонструють розвиток подій, наслідки і сучасне вшанування Дня Злуки. Всі матеріали експозиції відібрані з фонду архіву.

На виставку завітали науковці Петро Гуцал, Микола Бармак та Любомир Крупа. Новоспечений заступник губернатора та керівник апарату Тернопільської ОДА Ігор Вонс також приділив увагу вшануванню цієї сторінки української історії.

- Як мінімум з 1654 року Україна, на жаль, ввійшла в союз з Москвою і стала ділитися. Найгірше, що вона стала ділитися ментально. Одні були корені етнічні, одні були традиції, але кожна імперія, як перебувала на цих територіях адміністративно, переслідувала свої інтереси. І ці інтереси не збігалися з інтересами українців. З цього часу відбувається боротьба за возз’єднання тих частин України, які, на жаль, силою обставин і силою українців, які до цього призвели, роз’єдналися, - саме так вважає кандидат історичних наук і заступник голови облради Любомир Крупа.

Тернопільський історик, доцент Тернопільського національного педагогічного університету Петро Гуцал пригадав відвідувачам архіву про роль Тернопільщини в підготовці Акту Злуки: «Сьогодні достовірно відомо, що переговори щодо умов Акту Злуки велися в Тернополі. З Тернополя 17 січня 1919 року уповноважена делегація окремим потягом відбула в Київ. Один з боків Софіївської площі, де відбувалася ця подія, охороняли українці з Галичини. А урочистим військовим парадом після проголошення Акту керував Євген Коновалець».

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео