Агро-новини 22 січня

Новини аграрного сектору.

Кооператив — це бізнес, який допомагає заробляти професійному виробнику

 Кооператив — це бізнес, який допомагає заробляти професійному виробнику, про це в інтерв’ю AgroPolit.com сказав економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, так має і залишатися. Тільки тоді у нього будуть якісь перспективи розвитку.

«Наразі я бачу найбільші перспективи кооперації серед професійних виробників молока, які можуть спільно займатися переробкою та виробництвом продуктів високої якості. У чому сьогодні проблема? Вони виробляють молоко екстра-класу, але переробники не платять за нього високу ціну, бо ще не вміють виробляти і продавати продукти преміум-класу», — зазначив експерт.

За його інформацією, один такий проект перебуває на опрацюванні. Однак він не буде зареєстрований як кооператив, бо українське законодавство фактично забороняє таку кооперацію. Воно прописано під кооперацію приватних осіб, тоді як аграрні кооперативи в усьому світі — це кооперація юридичних осіб-виробників сільськогосподарської продукції.

«Від держави потрібно прийняти закони (держава має прийняти закони?), які б дозволяли кооперацію професійних виробників сільськогосподарської продукції, щоб у них був вибір — продавати переробнику, або переробити продукцію самому. Кооператив, наприклад, може зібрати великий обсяг зерна та експортувати його, не переробляючи, але зберігши маржу, яка інакше пішла б експортеру. Молочні кооперативи у США також часто не тільки переробляють молоко, але й продають частину закупленого молока іншим некооперативним переробникам», — додає Андрій Ярмак.

Українське м’ясо і молоко сильно потіснять аграріїв на молдавському ринку

Молдавські аграрії стурбовані напливом м’ясо-молочної продукції з України, пише «Інтерфакс-Україна».

За словами голови молдовського Республіканського союзу працівників сільського господарства UniAgroProtect Олександра Слусаря, поставки молочної та м’ясної продукції українського походження суттєво потіснять на ринку молдавських виробників аналогічної продукції.

«З 1 квітня 2015-го виробники м’яса в Молдавії зобов’язані платити ПДВ у розмірі 20%, у той час як виробники України аж до 2016 р. були звільнені від сплати ПДВ. А з нинішнього року українські виробники будуть сплачувати лише одну чверть ПДВ, а частину цього податку за рішенням української держави будуть залишати для власного розвитку», — зазначив він.

При цьому, вартість кормів в Україні на 30% нижче, ніж у Молдові.

«Я вже не кажу про те, що електроенергія в Україні дешевша на третину, а газ — на 16%», — зазначив він.

Додатково, за його словами, контроль на кордоні є слабким, що дозволяє частину продукції завозити на молдавський ринок контрабандою.

Різке зростання ввезення у Молдавію м’ясомолочної продукції з України експерти пов’язують із запровадженням Росією з 1 січня 2016 р. заборони на ввезення української продукції.

Міністерство сільського господарства і харчової промисловості пообіцяло розробити план дій, який дозволить захистити молдавських виробників м’ясомолочної продукції. Згідно з планом дій, пропонується ініціювати застосування імпортних мит, а також жорсткість прикордонного контролю.

Найдорожче сало продають у Києві, найдешевше - на Тернопільщині

Найдорожче сало продають у Києві, Дніпропетровській та Кіровоградській областях. Найдешевше цей продукт коштує на Тернопільщині, Житомирщині та Хмельниччині.

Про це йдеться у звіті Державної служби статистики (http://www.ukrstat.gov.ua/).

Згідно таблиці «Динаміка цін (тарифів) на споживчому ринку станом на 20 січня 2016 року» середня ціна на сало в Києві - 70 грн 90 коп за кілограм. У Дніпропетровській та Кіровоградській областях ціна складає 52 грн 37 коп та 50 грн відповідно. На Тернопільщині за 1 кг сала правлять 32 грн 01 коп. На Житомирщині та Хмельниччині сало коштує 34 грн 50 коп та 34 грн 79 коп. Середня ціна сала по Україні - 44 грн 80 коп.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео