Білий і пухнастий: таким держслужбовець має стати за новим законом

Політично неупереджені, справедливо призначені, висококваліфіковані – саме такими мають стати держслужбовці згідно з новим Законом про держслужбу.

Вони повинні вільно спілкуватися українською мовою, а також на середньому рівні – англійською. Рівня достатнього має досягти й офіційна оплата праці чиновників, а за ефективність роботи нараховуватимуть грошові бонуси.

Про це говорить закон «Про державну службу», який прийняли депутати на засіданні Верховної Ради України 10 грудня. Президент підписав законопроект 31 грудня. Цей передноворічний подарунок принесе позитивні зміни як для керівників держструктур, так і для пересічних громадян, переконана голова Підкомітету з питань державної служби Альона Шкрум. Запустять його в дію з 1 травня.

«Ми добилися включення реформи держслужби в коаліційну угоду. На рік пізніше - але Закон прийнятий. Колосальний тиск та години узгоджень, вимог та маніпуляцій. Згідно з новим Законом відкриваємо конкурси. Адмінпосади більше не будуть політичними. Політики, депутати, помічники, радники, обслуговуючий персонал - всі позбавляються статусу держслужбовця», - інформує на особистій сторінці в Facebook Альона Шкрум.

Держслужбовець – оцінений

Ті, за ким залишають статус держслужбовця, пройдуть окремий відкритий конкурс. Проведе його комісія в складі громадських діячів, науковців, представників вишів, експертів. Вони проводитимуть тестування та співбесіди. Найбільше вимог до майбутніх керівників. Загальний стаж роботи у них має бути не менше семи років; хоча б трирічний досвід роботи на керівних посадах даної сфери; вільне володіння державною мовою та володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи.

Відтак, усіх держслужбовців – як вже працюючих, так і нових оцінять відповідно до результатів відбору. Не обійдеться без скорочення та реорганізації структури адміністрації. Це робитимуть задля кращої ефективності функціонування. Так автоматично і втілиться на практиці люстрація, переконані розробники законопроекту.

І навіть після проходження конкурсу працівникам держслужби не вдасться розслабитись. Свою оцінку потрібно буде підтверджувати результатами роботи. Керівник оцінюватиме діяльність службовця. У випадку негативної оцінки такого працівника відправлятимуть на переатестацію.

Конкурси розроблять окремо для працівників згідно з поділом на категорії. Передбачено три поділи держслужбовців – категорії «А», «Б», які становитимуть не більше третини загального штату, та категорії «В».

Держслужбовець – забезпечений

Байдужість і корумпованість – з такими поняттями асоціюють люди держслужбовців в Україні. Винятком не є і Тернопільщина. Пояснюється усе просто – низькі зарплати, які не тільки не мотивують до активної діяльності, але часто змушують шукати інших шляхів заробітку. Адже посадовий оклад найнижчого за посадою держслужбовця прирівнюється до мінімальної зарплати, виплату усіх надбавок та премій можуть ігнорувати під прикриттям недостатнього фінансування з держбюджету, а також на кожну надбавку знайдеться з’їдаючий її податок. Цікаво, що додатковий дохід, окрім викладацької діяльності, для держслужбовців заборонений. Водночас часто люди не можуть зрозуміти, куди поділись державні гроші, призначені на розвиток області, а не на бонуси чиновникам.

«Низька зарплата – це не привід для того, щоб не виконувати свої обов’язки. Не влаштовує зарплата – шукай іншу роботу. Якби ніхто не згодився працювати за 1300 гривень в місяць, то посаду треба ліквідувати або таки підвищили зарплату», - вважає 28-річна тернополянка Софія Демчук.

Новий закон повинен повністю заглушити бажання корупційних дій та ігнорування праці. Текст говорить, що заробітна плата державного службовця складається з:

1) посадового окладу;

2) надбавки за вислугу років;

3) надбавки за ранг державного службовця;

4) виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця;

5) виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою;

6) премії (у разі встановлення).

Держслужбовець може отримувати премії за:

- за високі результати щорічного оцінювання службової діяльності;

- за особистий внесок державного службовця в загальний результат роботи державного органу.

 

Таких коштів чиновник протягом року може отримати не більше 30 % фонду посадового окладу за рік. А загалом в законі кажуть, що посадові оклади та надбавки не можуть зменшувати через скорочення бюджетних асигнувань. За словами Альни Шкрум, в законі передбачено, що мінімальний розмір посадового окладу державного службовця становитиме дві мінімальні заробітні плати. Проте такого підвищення слід очікувати не раніше 2017 року через відсутність необхідних фінансів сьогодні.

Також поправки до закону передбачають, що фонд оплати праці держслужбовців формуватимуть не лише з державного бюджету, а й з коштів від Європейського Союзу та інших міжнародних організацій.

Щодо пенсій, то підвищений їх розмір наразі зберігають для держслужбовців із стажем понад 10 років.

Держслужбовець – не політик, держслужбовець - поліглот

Серйозним кроком авторів проекту стало розмежування поняття «політик» і «держслужбовець». Прийняттям закону депутати забрали статус держслужбовця самі у себе, а також у своїх помічників.

Голови місцевих держадміністрацій уже не зможуть бути членами політичних партій і балотуватися у місцеві ради. Забороняє закон використовувати службове становище чи залучати державних службовців до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями. 

«Цей Закон довів, що ця Верховна Рада здатна - хоча й під величезним тиском ЄС та громадськості - підтримувати реформаторські зміни і поступитися політичними інтересами та особистими бажаннями депутатів. Це рідкісний вчинок голосування проти своїх інтересів. Ще один висновок для історії - співпраця з громадянським суспільством, експертами, активістами - це запорука успіху будь-якого закону», - підсумовує Альона Шкрум у Facebook.

А ще український держслужбовець недалекого майбутнього повинен в обов’язковому порядку опанувати рідну та іноземну мову. Він має вільно спілкуватись українською мовою, якій закон надає статус мови офіційного спілкування посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування під час виконання посадових обов’язків, а також мови діловодства і документації цих органів та посадових осіб.

За потреби, держслужбовець повинен володіти регіональною мовою або мовою національних меншин.

Окрім того, в указі Президента про визначення 2016 року роком англійської мови вказано на необхідність оцінити держслужбовців на рівень володіння англійською мовою. А згодом - організувати курси англійської мови. Відтак, англомовні держслужбовці будуть мати більший доступ до світових економічних, соціальних, освітніх і культурних можливостей. Про дату та умови навчань англійської  працівників у держструктурах ще не знають.

«Терен» запитав у тернополян, які проживають за кордоном, як держслужбовець впливає на життя жителів країни.

Людмила Волошин, 32 роки (проживає в Польщі):

- Держслужбовці тут – це хелпери із законом в руках. На кожен випадок є закон, який тобі порадять. І він дійсно допомагає у вирішенні проблем. Поблажливо залагодити питання тут важко, проте працівники раді допомогти у рамках своїх повноважень. Щодо відбору, кумівство тут діє, але не з особливою популярністю. Цілком реально потрапити на держслужбу без зав’язків, але з наявними кваліфікаційними перевагами. Немає також явних незрозумілих податків та перерахунків коштів.

Дещо з власного досвіду. Була ситуація, коли ми не сплатили певного виду податку на переоформлення авто, просто не знали про нього. Почав рости відсоток. Ми звернулись у відповідну держструктуру і пояснили причину невчасної оплати. Нам одразу без жодних додаткових запитань зняли усі відсотки, що набігли. Закон іде назустріч пересічним громадянам без будь-яких блатів чи зв’язків.

А отримують представники держструктур у Польщі не так багато – від 1850 злотих в місяць.

Катерина Туркот, 26 років (проживає в США): Після розгляду звернень держслужбовцем громадянин бачить результат. Наприклад, мені затримували деякі документи з України. У Каліфорнії структури губернатора цей процес пришвидшили. Держслужбовці виконують свою роботу в більшості випадків без втручання губернатора. Керівник бере на себе вирішення резонансних питань, решту діяльності він контролює дистанційно.

Держслужбовець в Америці – це досить престижно. Зарплати на державній роботі вищі, ніж у приватних структурах. Простий держслужбовець отримує від 50 тисяч доларів в рік (більше 4 тис. в місяць), а керівники – 150-200 тис. доларів в рік ( від 12 тис. в місяць). Окрім того, їм забезпечують оплачувані відпустки, лікарняні, страхування. Щоправда, пенсії у держслужбовців низькі, тому популярними серед працівників є програми пенсійного накопичування чи вкладення в інвестування. Також працівники-жінки мають дуже короткі декретні відпустки. Максимум, що можна назбирати для відпочинку з новонародженою дитиною, – це 5 місяців. Потрапити на держслужбу в структури США непросто. У кожному штаті – суворий відбір. Експерти проводять екзамен та інтерв’ю, за результатами яких оцінюють професійні здібності. Кандидати подають довідки про банківські рахунки. Процедура звільнення з держслужби також непроста. Якщо людина приходить у структуру – це надовго. Для держслужбовців доступний хороший кар’єрний ріст. Ці «сходинки» до вищої посади – реальні та дієві.

Катерина БОЙКО

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео