Іконописці з України відкрили на Тернопільщині «Вікно у Небо» (фото)

Перший всеукраїнський іконописний пленер «Вікно у Небо. Зарваниця-2016» зібрав на Тернопільщині 12 іконописців.

Упродовж останнього року Зарваниця стає місцем проведення мистецьких благодійних акцій всеукраїнського масштабу. Як повідомляв «Терен», влітку минулого року тут відбувся Перший  Всеукраїнський живописний пленер «Тобі, Богородице. Зарваниця – 2015», організатори якого – заслужений художник України Микола Шевчук та заслужений журналіст України Олег Снітовський отримали благословення глави УГКЦ патріарха Святослава Шевчука на щорічне проведення такого пленеру.

І ось ще одна духовно-мистецька акція, яка розпочалася сьогодні у Зарваниці, - Перший всеукраїнський іконописний пленер «Вікно у Небо. Зарваниця -2106». 

«На пленер запросили іконописців з різних куточків України, - розповів ініціатор і керівник пленеру, заслужений художник України Микола Шевчук. – Кожен з них у своїй творчості орієнтується на догмати християнської віри, Святого Письма, давніх традицій іконопису. Митці отримали благословення на початок творчої роботи від Архієпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія».

За словами Миколи Шевчука, кожен з художників-іконописців писатиме велику, розміром 50 на 70 сантиметрів, виносну ікону.

«Наприклад, я пишу чудотворний образ Зарваницької Божої Матері, заслужений художник України із Луганська, який зараз мешкає на Київщині, Костянтин Могилевський працює над іншою чудотворною іконою – Ланівецькою. А заслужений художник України Богдан Ткачик пише лик патріарха Йосифа Сліпого із символічною композицією. Також митці створюватимуть ікони Почаївської Божої Матері, святих Архистратига Михаїла, Андрія Первозванного, Івана-Хрестителя, Миколая, Воскресіння Господнього. А художник з Тернополя Михайло Дирбавка взявся за відтворення ікони, на якій буде зображено явлення монаху Зарваницької чудотворної ікони Божої Матері», - розповів Микола Шевчук.

Серед учасників пленеру – молода художниця, викладач Теребовлянського вищого училища культури Марічка Тимчук. Вона працюватиме над створенням ікони Теребовлянської Божої Матері.

Координатор та автор творчої концепції пленеру Олег Снітовський каже: «Назву пленеру «Вікно у Небо» обрано тому, що ікона – це і є своєрідне вікно у світ невидимий, вікно, через яке віруюча людина може спілкуватися із Всевишнім, молитися до святих, це символ присутності з нами світу духовного, це, як кажуть, «Євангеліє у фарбах, віра у кольорі». Але таке вікно може відкритися лише тоді, коли серце вивільняється від поганих думок, лихих пристрастей. Тільки у подібні моменти таке вікно може стати чистим і наповненим духовним змістом».

За словами пана Олега, перебуваючи в оточенні знаних іконописців, він не зміг втриматися, аби не отримати від них уроки основ іконопису. Журналіст навіть спробує упродовж пленеру написати іконку однієї із святих, чиє ім’я для нього особливо дороге.

«Крім великих, виносних ікон митці створять невеличкі іконки для захисників Вітчизни - бійців АТО, капеланів. Окрім цього, українські іконописці запропонують придбати фундаторам, меценатам, благодійникам, які долучилися до проведення пленеру, жителям краю свої авторські роботи, освячені в Зарваниці. Символічно, що пленер розпочали у День Соборності України. Тут, у духовному центрі в Зарваниці, упродовж трьох тижнів відомі іконописці із Києва, Сходу, Центру України, Прикарпаття, Галичини, Волині писатимуть лики святих, богородичні ікони і твори на тему християнських свят і подій. Віримо, що ця зустріч митців України, яка проводиться у благодатному місці, засвідчить споконвічне прагнення українського народу до єднання всієї нації. А ще цим іконописним пленером хочемо показати Україні та світові, що Тернопілля є землею не кровопролиття і ненависті, а любові та високої духовності», - зазначив Микола Шевчук.

Пленер триватиме до 12 лютого, празника Трьох Святителів. Цього дня у Духовному центрі в Зарваниці за участю високого духовенства, керівників області меценатів та благодійників проекту відбудеться відкриття виставки авторських робіт учасників Першого всеукраїнського іконописного пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця-2016».

Орест Сарматський

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео