На кордоні Тернопільщини і Хмельниччини провели акцію єднання (фото)

22 січня відбулася уже традиційна акція «Збруч – ріка єднання!», присвячена Дню Соборності та Свободи України. На мості через річку Збруч зустрілися представники громади, духовенства та влади двох сусідніх областей. 
Саме так відзначали це свято і у 1919 році. Тоді українці Сходу і Заходу також зустрілися на мості, пройшли у центр Підволочиська і на головному майдані зачитали Акт злуки українських земель.

Тепер, через 97 років, обравши центром проведення заходів мости та населені пункти поблизу ріки Збруч, на території Тернопільщини та Хмельниччини, організатори мали намір продемонструвати усім, що не існує меж чи перепон, які б ділили Україну.

Участь у заході взяли голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, голова обласної ради Віктор Овчарук, представники структурних підрозділів ОДА.

Розпочалися урочистості у м. Волочиськ спільною молитвою за мир і спокій в Україні. Відтак хвилиною мовчання вшанували пам`ять тих, хто поліг у боротьбі за територіальну цілісність і незалежність України.

«Україна переживала складні періоди на своєму історичному шляху, - наголосив ОДА Степан Барна. - Так склалося, що землі наших предків здавна були вододілом між різними націями та народностями, державами чи навіть світоглядними цивілізаціями. Жодна країна в світі не зазнавала таких переділів та асиміляційних змін, як наша. Але ми вистояли, ми збереглися як нація, ми маємо свій внутрішній ідентифікаційний  стержень – і саме цим ми сильні. Для нас возз’єднання українських земель – це гостра необхідність, історична потреба, зрештою, це відображення нашої сутності. Сьогодні ми тут, щоб вкотре показати – наші історія має події, якими ми гордимося. Акт Злуки українських земель – це символ, який тільки зараз, знову захищаючи свою територіальну цінність на сході, ми починаємо розуміти».

Очільник краю звернувся до всіх присутніх з просьбою забути про політику, про чвари та розбрат і згадати: ми всі є українцями.

«Так, як наші предки прагнули єднання українських земель, так ми сьогодні повинні прагнути духовного єднання української нації», - наголосив Степан Барна.

Тернопільська ОДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео