Тернопільські просвітяни їздили з вертепом у Кіровоград

Представники тернопільської «Молодої Просвіти» повернулися з Кіровограду, де колядували з вертепом у рамках акції «Ми ідемо з колядою».

Це вже десята поїздка «Молодої Просвіти» з вертепом у різні куточки Україну. Таким чином просвітяни популяризують українські традиції та коляду по всій Україні. 

- З 8 до 15 січня ми колядували у Тернополі, зібравши собі на квитки на дорогу, - розповідає член «Молодої  Просвіти» Михайло Моргун. – Цього разу ми були 5 днів у Кіровограді, де нас приймала міськрада та греко-католицька церква. 

Тернопільський вертеп виступав у церквах, лікарнях, в сиротинці. Також просвітяни колядували на вулиці, а зібрані кошти передали волонтерам на потреби бійців АТО. 
Михайло Моргун каже, що дуже багато людей не знають, що таке вертеп. Це відомо хіба що старшим людям, а молодь про це почула вперше.  

- Проте після виступу всюди нам аплодували та дякували, – каже співрозмовник. 
Просвітяни шкодують, що не могли прийти з вертепом до кіровоградських школярів. Адже місцеві школи закрили на карантин. 

Загалом з вертепом у Кіровоград цього року їздили 13 просвітян. 
- До речі, цього року ми виступали за новим сценарієм, додавши нового героя – Хапка, - каже Михайло Моргун. - Це прототип традиційного Жида, який щось продає, торгується. Хапко – це хабарник, який намагається підкупити Ірода, трьох царів, пастушків. 

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео