Як захиститись від морозу?

12 випадків травмування та 4 випадки загибелі людей через обмороження зафіксовано на Тернопільщині з початку року. Так, 17 січня в полі поблизу села Боричівка Теребовлянського району місцеві мешканці знайшли тіло чоловіка без ознак життя. Як згодом було встановлено, причиною загибелі було загальне переохолодження організму.

Вже наступного дня в Заліщицьку центральну районну клінічну лікарню з діагнозом «Відмороження кистей рук ІІ-го ступеня» шпиталізовано жителя села Блищанка. З 23 січня на Тернопільщинв чекаємо похолодання. Вночі 8-13 градусів морозу, вдень 5-10. А вже у неділю, 24 січня, вночі може приморозити до -16, а то й -20 градусів. Тож рятувальники радять мешканцям області, як вберегтись від переохолодження. Адже наслідками його може бути відмороження кінцівок та навіть смерть.

- При сильному холоді не вживайте алкогольних напоїв. Алкогольне сп’яніння сприяє високій втраті тепла, в той час – викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Не паліть на морозі. Паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду, – розповідає речник Управління ДСНС України у Тернопільській області Ірина Крупа.

За сильного морозу рятувальники радять не виходити з дому на голодний шлунок. Потрібно носити просторий одяг, це сприяє циркуляції крові, та одягатись так, аби між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити непромокаючий. Взуття має бути просторим, у нього треба вкладати теплі устілки. Замість бавовняних шкарпеток віддайте перевагу вовняним – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз буз рукавичок та шарфу.

- У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі металевих прикрас. По-перше, метал охолоджується до низьких температур швидше, ніж тіло, внаслідок чого можливо прилипання цих предметів до тіла з виникненням почуття болю та холодових травм. І головна умова профілактики переохолодження – здоровий спосіб життя – відмова від шкідливих звичок та постійне загартовування організму, – каже Ірина Крупа.

Джерело: tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео