Александрович розповів тернополянам приховану історію знищення українського народу (фото, відео)

Київський художник-постановник, автор ідеї документального фільму «Російський дятел» Федір Александрович привіз у Тернопіль докази не випадковості Чорнобильської катастрофи.

- Не оператор, не продюсер і навіть не я особисто говорю до України у цьому документальному фільмі, -каже Федір. - Очевидців Чорнобильської катастрофи щось змушувало відкривати правду, під час зйомок відчувалась присутність вищої сили. Чи почуємо ми ці слова і чи  змінимо пережитки комунізму  - вибір кожного.

Він мав запитання щодо причин вибуху на Чорнобильській АЕС і знайшов на них відповіді. Цю інформацію отримує кожен під час перегляду «Російського дятла». 

Тернополяни таку нагоду мали вчора, 23 січня, під час допрем’єрного показу. Прем’єра фільму відбудеться 28 січня у Cinema City.

- Усе розпочалось із запитань: «Чому поблизу Чорнобиля є загоризонтний локатор «Дуга-2», чи мала ця інженерна споруда зв'язок зі станцією, чи справно працювала «Дуга-2»?», - розповідає Федір Александрович. – Відповідь – «ні» і ще раз «ні». Єдиний зв'язок – це вибух, який стався для прикриття несправності «Дуги-2» та відмивання величезних коштів. Локатор був «оком» Радянського Союзу, а Чорнобильська АЕС – його «ядерним серцем».

На будівництво «Дуги-2», за версією митця, кремлівське керівництво витратило удвічі більше, ніж на саму станцію. Хвилі радіолокатора ще у 1976 році по всьому світу почали видавати звук, подібний до стуку дятла. Цей пристрій повинен був перешкоджати радіозв’язку і моніторити запуск ракет. На його спорудження, за даними Александровича, витратили 7 мільярдів рублів. А будували витвір інженерії мільйони працівників.

- Його автор - міністр зв’язку СРСР Василь Шамшин, - продовжує Федір. - Це стало відомо під час мого багатогодинного спілкування про сенс життя з розробниками і працівниками «Дуги-2». Ці всі люди говорили мені – хтось правду, хтось переконливо заперечував її. Вони мене боялись. Коли мова заходила про корупційну складову катастрофи, у декого починали труситись руки.

Знайти родичів Шамшина Александровичу не вдалось. Та й сам фільм ніколи не вийшов би на екрани, якби не події Майдану. Саме на сцені Майдану люди вперше почули від Федора приховану історію знищення українського народу.

- Фільм починався із простого задуму, це мала бути короткометражка, - зізнається автор ідеї. - Отримана у ході зйомок інформація – це удар блискавки для України, якого ми самі не очікували. У ході розслідувань на мене чинили тиск із спецслужб. Я вирішив припинити роботу і покинув Україну. Мене повернув назад Майдан, події змусили мене говорити. Так кадри фільму перейшли на сучасну картину, яка є наслідком подій у Чорнобилі. Ми повернулись також і в минуле – у часи Голодомору.

Допоміг створити стрічку американський драматург Чед Грасія. «Російський дятел» - це його дебют. Успіх очевидний – гран-прі на національнму американському кінофестивалі «Санденс» в номінації «Найкращий закордонний документальний фільм». А ще – численні матеріальні допомоги бійцям АТО після показів стрічки. До речі, фільм транслювали і в Росії, глядачі сприйняли його позитивно.

- Держкіно в Україні відмовило в підтримці стрічки. З Чедом мені довелось співпрацювати в театрі зовсім випадково. Американець перейнявся історією про Чорнобиль та «Дугу-2». Взявся за режисуру. Вклав в фільм 150 тисяч доларів. Постпродакшн і монтаж робили в США. Та Чека сміливо можна вважати українським режисером, - жартує Александрович.

До зйомок також долучився британський продюсер Майкл Лернер. Оператором став Артем Рижиков – друг і постійний співробітник Александровича.

- Під час зйомок на Майдані куля снайпера поранила Артема у руку, також побита була уся техніка. Він тоді казав, що нищення українців більше не повториться. Я стверджував, що він помиляється - незабаром російські війська ввійдуть в Україну. На жаль, я не помилився.

Усі зустрічі і доступ до споруд Чорнобиля забезпечила продюсер картини Марина Орєхова. «Дуга-2» сьогодні відкрита для туристів, хоча на час зйомок була недоступна для огляду.

- Цей витвір варто подивитися. Споруда - свідчення корупційних схем режиму комуністів. Саме Чорнобильська катастрофа – це ключ, який дозволив комуністам уникнути колосального осуду і зберегти владу до сьогодні. А все сталось завдяки одному телефонному дзвінку московського науковця, який пожертвував тисячами життів заради виправдання помилок своєї кар’єри.

У колишньому СССР було як мінімум дві аналогічні станції – «Дуга-Н» біля Миколаєва та «Дуга» поблизу Комсомольська-на-Амурі. Усі ці об’єкти до 1980 року були засекречені. Кадри з фільму дають уривок американських новин 1976 року про дивний сигнал із СССР. Його через подібність із стуком дятла назвали «Російський дятел». А через 23 роки після Чорнобильської катастрофи із Підмосков’я знову почали чути такий сигнал.

Александрович приводить факти, що радіолокатор нещодавно відкрили в Мордовії -  центрі європейської частини Російської Федерації.

Довідково: Федір  Александрович народився в українській родині художників (1982 р.). У 2007 р. закінчив Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, у 2011 р. закінчив асистентуру стажування.

Сьогодні викладає театральний дизайн в Академії витончених мистецтв у Києві.

Працював над понад 40 театральними постановками по всій Україні.

Пише вірші, видає книги. У його колекції – понад 50 виставок картин в галереях і музеях України.

Митець говорить: «Основне місце роботи – це там, де ви закріпачені. А я людина вільна».

А про систему в державі митець каже наступне: «Ми, як і росіяни, не асоціюємо себе з державою. Вважаємо, що ми десь окремо, що не є причетні до результатів. Насправді ми причетні. Наше мовчання і наша згода з діями влади – такий самий злочин, як і самі дії влади».

Александрович розповідає, що під час зйомок, спецслужби погрожували йому вбивством. Це, за їх словами, мало бути смішне вбивство, яке повністю би скомпрометувало його особистість в очах людей.

Ключова фраза під час зйомок для Александровича – «Випадковостей не існує».

Катерина БОЙКО

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео