Агро-новини 25 січня

Новини аграрного сектору. 

Аграрії знову вийдуть на загальнонаціональний страйк

Погоджувальна рада Страйкового комітету Всеукраїнського агарного форуму (ВАФ) прийняла рішення провести страйк у день розгляду депутатами законопроекту, яким пропонується внести зміни в діючий спецрежим ПДВ для галузі. Про це в коментарі AgroPolit.com розповів голова Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик.

Законопроект розроблений і презентований ВАФ та «Аграрним союзом України». Його прийняла за основу президія АПУ та Страйковий комітет Всеукраїнського аграрного форуму. Допрацювати його разом з розробниками отримали завдання народний депутат Леонід Козачеко та Олександр Бакуменко.

За словами Віталія Скоцика, далі цей законопроект мають зареєструвати у парламенті та винести на голосування у Верховній Раді.

«Козаченко збиратиме підписи нардепів для його підтримки в сесійній залі, а саме голосування стане для виборців на місцях індикатором того, як їх депутати відносяться до аграріїв», — розповів політик.

Втім, за його словами, це не означає, що страйку аграріїв не буде.

«Ми говоримо про форму великого загальнонаціонального страйку. Він відбудеться паралельно в день винесення у Раду цього законопроекту. Його вигляд і форми розробляються і він проходитиме, починаючи з території біля КМУ і по всій Україні. Ми очікуємо, що це буде на кінець наступного тижня чи через тиждень, бо у Раді триває інтенсивна дискусія про прийняття податкових змін в АПК», — підкреслив він.

Прикарпатські аграрії засадять плантації високоплодоносною чорницею

Румунські підприємці готові допомогти посадити на Прикарпатті плантації чорниці, повідомляє «Урядовий кур’єр».

Вони готові надати прикарпатським аграріям якісний посадковий матеріал (один її кущ плодоносить, до речі, 60 років), а й забезпечити фінансову підтримку проекту, весь спектр послуг зі створення і ведення виробничого процесу.

«Вирощування чорниці дасть змогу організувати сезонні роботи для жителів краю, постачати цінний і смачний харчовий продукт вітчизняним споживачам, а нашим агровиробникам — вийти з екологічно чистою плодово-ягідною продукцією на європейські ринки, які її потребують», — зазначає голова Тлумацької райдержадміністрації Володимир Габурак.

За словами Генерального консула Румунії у Чернівцях Елеонори Молдован, на розгляді перебуває кілька проектів тривалої співпраці між сусідніми областями України та Румунії у сільськогосподарській та деревообробній галузях.

«Румунські інвестори не лише вкладають кошти в організацію промислових об’єктів у різних галузях, а й забезпечують їх сучасними технологіями, що дасть змогу випускати в нашій області високоякісну продукцію та експортувати її в країни Європейського Союзу, — наголошує перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Сергій Басараб.

За його словами, важливо налагодити виробництво кінцевого продукту і саме з ним, а не із сировиною, виходити на світові ринки.

Виробництво цукру скоротилося на 30%

В Україні у 2015 р. скоротилося виробництво цукру на 30%, повідомляє «УНН».

В Україні протягом січня-грудня 2015 р. зменшено виробництво цукру на 29,6% — до 1,47 млн т.

У грудні порівняно з листопадом 2015 р. виробництво цукру впало на 75,3%, а відповідно до грудня 2014 р. на 39,1% — до 125 тис. т. У 2014 р. в Україні було вироблено загалом 2,1 млн т цукру, що на 66,8% більше, ніж у 2013 р.

Підготував Орест  Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео