Американець Говард Окман вивчає перспективи громад Тернопільщини

Вивчити можливості новостворених громад та дати поради у формуванні стратегічних планів приїхав в область представник міжнародної кампанії Chemonics International Говард Окман. Він зустрівся із керівником Офісу реформ Віктором Литвинчуком 26 січня.

Головним завданням Говард Окман бачить організацію ефективної дієвої команди, готової працювати. А результатом праці називає створення нових робочих місць, щоб зупинити зникнення людей в країні та області зокрема.

«Потрібно перевірити рівень безробіття, приватний сектор та інфраструктуру. Проекти у громадах мають базуватись на першочергових потребах та специфіці краю. Якщо б у громаді є завод, який працює не на повну потужність, ми повинні вийти із ситуації і дати йому друге дихання», - зазначив Говард Окман.

Він також наголосив на важливості інвестування в освіту.

«Який би успішний проект не розпочали, потрібно його продовжувати та вдосконалювати ініціативу. А це потребує достатнього рівня освіти, щоб мати відповідних фахівців», - каже Говард Окман.

Перспективи у Тернопільській області є, наголошує Віктор Литвинчук.

«У Тернопільській області створили найбільшу кількість об’єднаних територіальних громад, їх кількість – 26, - зазначив Віктор Литвинчук. – Це свідчить про бажання Тернопілля інтегрувати в ЄС. Ми пройшли етап їх створення, етап надання їм повноважень. В області більшість громад є перспективними, які об’єднують більше 10 населених пунктів. Тепер ми  відповідальні за навчання людей. Ці громади мають стати взірцем для наслідування. Ми прагнемо бачити якісні показники проектів, а не лише кількісні».

Як відомо, на розвиток громад будуть виділяти кошти за умови наявності перспективних проектів.

«Із Фонду регіонального розвитку передбачено на усі громади понад 4 млрд гривень.  Також буде субвенція на розвиток інфраструктури в громадах – понад  1 млрд гривень.  Ці кошти розподілятимуть відповідно до кількості населення та площі. Також Єврокомісія передбачила 90 млн гривень для навчання представників громад та реалізацію проектів, - продовжив Віктор Литвинчук. – Ми маємо перспективи в області – це санаторії, це замки, це агробізнес. На Тернопіллі є поклади нафти, ми маємо розроблені карти із цими родовищами. Це Бучацький, Монастириський, Підволочиський, Підгаєцький райони. Тепер потрібно обрати правильні методи діяльності у цих напрямках».

На даний час проводять тендери на проекти для іноземних представників. Переможці будуть втілювати їх у новостворених громадах. Мета програм – допомога у розробленні планів для розвитку громад. Іноземні представники відвідують Тернопільщину та знайомляться із її перспективами. Свої плани вони озвучать після запуску проектів підтримки.

Катерина БОЙКО

Вибір читачів за тиждень

Відео