Сесія Тернопільської міськради: гості, обіцянки, заяви

За ходом чергового засідання Тернопільської міської ради сьогодні, 26 січня, уважно стежили чимало тернополян. І це – не дивно, адже депутати розглядали багато резонансних питань. До того ж, прозвучали у залі кілька цікавих заяв.

Як «Терен» уже повідомляв (читайте ТУТприм.), засідання від початку йшло непросто.  Окрім депутатів, у залі було чимало представників громадськості і засобів масової інформації.

Воякам АТО гарантують отримання квартир

Ще перед затвердженням порядку денного до трибуни підійшла волонтер «Самооборони Майдану Тернопільщини» і керівник Центру допомоги бійцям АТО Лілія Мусіхіна. Вона подякувала депутатам за розуміння і спільну роботу, завдяки якій воїни АТО отримають обіцяне житло у новобудовах, що поруч із Підволочиським шосе.

- Дякуємо вам за роботу! Ми знали, що у нас вийде, - каже Лілія Мусіхіна.

Разом із волонтеркою на сесію прийшов директор будівельної фірми «Креатор-Буд» Ігор Гуда. Він запевнив, що у будинках, які зводить його фірма, передбачили житло для бійців.

- Хочу засвідчити, що ми будемо спільно реалізовувати цей проект і згадані квадратні метри віддамо міськраді, яка згодом передасть квартири бійцям АТО, - додає він. 

Нагадаємо, торік 22 грудня на сесії міськради прийняли рішення про передачу земельних ділянок бійцям АТО під індивідуальну забудову із уточненням, що цю землю можна використати для багатоповерхової забудови (читайте ТУТприм.). Згодом сторони дійшли до думки, що є сенс надати воякам квартири у новозбудованих будинках. Орієнтовно у власність бійців передадуть  2 тис. кв. м житлової площі. Отримають ці квадратні метри ті, хто брав участь в АТО, і члени сімей загиблих під час бойових дій (про сприяння волонтерів у цій справі читайте ТУТприм.). Ці будинки Тернопільська міськрада отримає від інвестора. Для того, аби процес був максимально прозорим і не викликав нарікань, у міськраді створять робочу комісію. Це буде такий собі координаційних центр із залученням спеціалістів і громадськості, які координуватимуть виділення земельних ділянок і житла особам, які брали участь в АТО.

До речі, списки претендентів на житло формуватимуть у «Самообороні Майдану Тернопільщини». Волонтери обіцяли робити це дуже прискіпливо.

«Ніхто не ставить питання про закриття лікарні» - мер

Були на сесії й інші гості. Так, із проханням зберегти лікарню залізничників до депутатів звернулися представники цієї медичної установи і Львівської залізниці, якій колись лікарня належала.

Нагадаємо, колишню залізничну лікарню перестали фінансувати колишні власники. Тож установу передали у комунальну власність міста. Люди кажуть, що грошей виділяють надто мало, а тому поширюються чутки, що лікарню планують закрити.

- Залізничники там лікуються усе життя. Робота у цих людей важка, усі вони працюють у зоні підвищеної небезпеки, - каже пенсіонер Микола Габура. - Вимоги до медкомісій дуже суворі. Машиністи і всі водії моторейсового транспорту перед виїздом щодня проходять медкомісію. 

Голова профкому лікарні Олександра Левицька попросила депутатів залишити у лікарні стаціонар на 60 ліжок, а також зберегти там амбулаторне лікування.

- У нас сім тисяч пенсіонерів, які просять зберегти лікарню, щоб вона продовжила ту роботу, яку виконувала десятки років, - додає голова територіального комітету профспілки Тернопільської дирекції залізничних перевезень Іван Кокольський. - Там працюють професіонали і знають специфіку роботи залізничників.

Міський голова Сергій Надал на це відреагував відразу. Запевнив: ніхто не ставить питання про закриття лікарні. До того ж, там нещодавно призначили нового головного лікаря. Адже на базі ДЗ «Відділкова лікарня ст. Тернопіль ДТГО «Львівська залізниця»» створили комунальне підприємство «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр». Керівником цього закладу став Петро Левицький.

8 гектарів – занадто велика площа в обмін за стадіон

Також на сьогоднішньому засіданні у міській раді зробили перший крок до вирішення тривалого будівельного конфлікту навколо спорудження житлових будинків на території колишнього стадіону «Текстерно», що на проспекті Злуки. Так, комунальному підприємству «Тернопільбудінвестзамовник» виділили майже 8 га землі на перетині вулиці Смакули і Київська. Її надали з умовою передачі цієї ділянки в суборенду ФОП Матла. Фактично, це - компенсація за відмову забудовника від намірів продовжувати будівництво на території колишнього стадіону, який захищали люди.

Прийняти таке рішення було непросто. Депутати навіть взяли перерву, аби порадитися. Зауваження звучали і під час розгляду. Мовляв, 8 га – занадто велика площа за стадіон. Тоді міський голова Сергій Надал пояснив, що визначення «до 8 гектарів» у проекті рішення означає, що забудовник може отримати будь-яку площу, навіть 1 гектар.

Врешті депутати домовилися, але з умовою: має бути укладений тристоронній меморандум - між забудовником, міською радою і протестувальниками. Окрім того, остаточну площу «компенсаційної» ділянки на розі вулиць Смакули і Київської визначать лише після грошової оцінки обох земельних ділянок.

Про те, як депутати перерозподілили кошти у бюджеті на 2016 рік, читайте ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото – Оксани Слободян

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео