Агро-новини 27 січня

Новини аграрного сектору.

Земельні ділянки продаватимуть лише на конкурентних засадах

Корупцію при розпорядженні земельними ділянками мінімізують. Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин опрацьовує до повторного другого читання проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України №2279 щодо проведення земельних торгів, пише прес-служба комітету.

Законопроектом пропонується виключити із Земельного кодексу України низку положень, якими встановлено випадки, коли не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або прав на них, та вносяться відповідні зміни для оптимізації процедури підготовки лотів до земельних торгів за рахунок коштів виконавців торгів.

«Прийняття законопроекту дозволить знизити рівень корупції при розпорядженні земельними ділянками державної та комунальної власності та збільшити доходи державного та місцевих бюджетів»,— сказано у повідомленні.

Мінфін перегляне спецрежим ПДВ для аграріїв

Міністр фінансів України Наталія Яресько прогнозує складнощі при адмініструванні податку на додану вартість (ПДВ) для підприємств аграрного сектору і допускає перегляд його законодавчих норм за підсумками першого кварталу 2016 р., повідомляє «Сегодня».

«Ми подивимося за підсумками першого кварталу, як функціонує цей спецрежим для аграріїв, тому що дійсно буде дуже складно його адмініструвати», — сказала міністр.

Вона уточнила, що такий можливий перегляд цього спецрежиму не є вимогою Міжнародного валютного фонду. 

Україну очікують хронічні посухи

Протягом останніх 10 років Україна все частіше стикається з проблемою осінньої посухи, пише «УкрАгроКонсалт».

Винятком не став і 2015 р. Літня і осіння посуха призвели до того що, плани із сівби озимих культур під урожай 2016 р. не були виконані.

Ситуація ускладнюється тим, що сходи і стан посівів - одні з найгірших за весь час спостережень. Навесні 2016 р., крім традиційних обсягів сівби ярових культур, фермерам належить компенсувати ще й недосів і втрати озимих культур, які за попередніми підрахунками можуть скласти близько 800 тис. га.

Згідно з довгостроковими прогнозами, Україну очікують кліматичні зміни, що сприяють підвищенню літніх температур і хронічним засух.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео