Найбільше проблем аграріям Тернопілля підкинула погода

Обсяги виробництва аграрної продукції на Тернопіллі торік, порівняно із аналогічним періодом 2014 року, зменшилися майже на 11% - до 8,2 мільярда гривень.

Такий спад спричинила насамперед несприятлива погода. Тож аграрії отримали набагато менший урожай зернових, цукрового буряку і картоплі. Проте наші селяни мали значні успіхи у виробництві м’яса. Такі цифри озвучила сьогодні, 27 січня, на колегії обласної держадміністрації директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності і міжнародного співробітництва обласної держадміністрації Галина Воляник.

У Кременецькому районі взагалі немає виробництва м’яса

- Обсяг виробництва валової продукції тваринництва у 2015 році, порівняно із 2014 роком, збільшився на 1,5%, у тому числі у сільськогосподарських підприємствах – на 12,2%, - продовжує чиновниця. - У січні-грудні 2015 року в агропідприємствах області виробництво м’яса уже зросло на 2,5%. Позитивної динаміки досягнули у дев’яти районах області. Разом із цим значний спад допустили у Гусятинському (на 27,1%), Заліщицькому (на 34,3%), Зборівському (на 31,5%), Підволочиському (на 51%) районах.

Найменші обсяги виробництва м’яса, за словами пані Воляник, зафіксували у Монастириському (20 тонн), Підгаєцькому (47 тонн) і Бережанському (111 тонн) районах Але в Кременецькому – виробництва м’яса взагалі немає. Щоправда, там незабаром інвестор обіцяє облаштувати ферму, повідомив голова обладміністрації Степан Барна. Але роботи затримуються через несприятливу погоду.

- Ви уявляєте: скоро у районі, де взагалі не було ферм, працюватиме великий тваринницький комплекс, - зауважив Степан Барна. – І це – результат співпраці влади, контролюючих органів та інвестора. Такі проекти потрібно реалізовувати всюди. Ми зацікавлені, аби у нас відроджувалося виробництво, створювалися робочі місця. Тому я особисто обіцяю протекцію кожному інвестору.

Мета – відродити спиртові і цукрові заводи

У сільськогосподарських підприємствах краю торік майже на 11% збільшили виробництво молока. Однак поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) у більшості господарств продовжує зменшуватися, визнає Галина Воляник.

- Сільськогосподарські підприємства області збільшили виробництво молока на 10,6%, проте допущено скорочення виробництва господарствами Борщівського (на 10,7%), Підгаєцького (на 29,6%) та Тернопільського (на 6,7%) районів, найменші обсяги виробництва молока у Борщівському (100 тонн), Підгаєцькому (107 тонн) і Шумському (414 тонн), а в Заліщицькому, Гусятинському та Кременецькому районах відсутнє виробництво молока (починаючи з 2013 року).

У всіх категоріях господарств 1 січня 2016 року поголів’я великої рогатої худоби скоротилося (порівняно із тією ж датою минулого року). Тепер в області є лише 154,3 тис. голів. Зате поголів’я свиней зросло на 3,8%, тобто до 442,7 тис. голів

- Це – четвертий показних серед регіонів України, - підкреслила Галина Воляник.

Вона також додала, що у сільськогосподарських підприємствах поголів’я великої рогатої худоби (проти 2014 року) зросло лише у шести районах. Найбільше зменшення допустили у Зборівському (на 37,6%), Підгаєцькому (на 35,5%), Теребовлянському (на 11,6%) і Чортківському (на 10,5%) районах. Найменша чисельність ВРХ у Підгаєцькому (107 гол.), Борщівському (135 гол.) і Шумському (198 гол.) районах. Натомість у Гусятинському, Заліщицькому і Кременецькому - поголів’я ВРХ взагалі немає.

- У сільськогосподарських підприємствах поголів’я свиней зросло на 15,8%, тобто до 210,4 тисячі голів, - уточнила директор департаменту. - Допустили зменшення поголів’я свиней у Бережанському (на 16,8%), Козівському (на 7,9%), Монастириському (на 41,3%), Підволочиському (на 10,7%) районах. Найменша чисельність - у Монастириському (148 гол.), Козівському (501 гол.) і Бережанському (627 гол.), а в Кременецькому районі свиней немає.

Утім, влада усе-таки має чим похвалитися. Так, у 2015 році в області реалізували три інвестиційних проекти із будівництва і реконструкції тваринницьких комплексів, завершується будівництво двох фруктосховищ, елеватора і соєвого заводу. До того ж, у 2015 році почали відновлювати свою роботу місцеві спиртові заводи.

- Наша мета, що почали працювати усі 7 спиртових заводів, - наголошує Степан Барна. – Вони можуть випускати як харчовий спирт, так і біоетанол. Інше важливе завдання – поліпшити ситуацію із цукровими заводами…

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео