Володимир Катинський знає, як уникнути черг під банками

Черги під банками, де жителі краю масово сплачують за отримання віз, ростуть через чутки про сьому хвилю мобілізації, вважають у Тернопільському військкоматі.

Проте сьомої хвилі мобілізації не буде, якщо знайдеться достатньо охочих служити у війську за контрактом. Цю інформацію варто максимально поширювати, аби зняти соціальну напругу, що виникла на Тернопільщині, вважає обласний військовий комісар Володимир Катинський.

- Кожного дня проходжу повз банки, де платять за візи, і бачу: у нас маса людей, кваліфікованих працівників, стоять у чергах, щоб виїхати за кордон, - каже він. – Можливо, половина із них дійсно має там роботу. Але решта зривається з місця, бо налякана чутками про сьому хвилю мобілізації. Для того, щоб зняти цю напругу, для того, щоб залишити кадри на місці, для того, щоб область могла спокійно розвиватися, є альтернатива, і дуже потужна – служба за контрактом.

Таку заяву обласний комісар зробив сьогодні, 27 січня, на колегії обласної держадміністрації. Після цього закликав присутніх у залі активно взятися за інформування чоловіків про вигоди, які держава гарантує контрактникам. Утім, цілком практичну пропозицію чиновники - представники районних адміністрацій і обласних управлінь сприйняли не надто серйозно. Втім, наближається термін повернення додому призваних під час четвертої хвилі мобілізації, і цих людей потрібно замінити. Якщо охочих служити за контрактом буде менше від потреби, ймовірно, Генштабу доведеться клопотати у Президента про проведення сьомої черги часткової мобілізації. І це – без жартів.

Нагадаємо, на одній зі своїх прес-конференцій військовий комісар Володимир Катинський чітко означив преференції для тих, стане професійним військовим: пільги, стабільна робота і зарплата. Якщо раніше контрактник отримував від 2,5 тисяч гривень, то тепер мінімальний місячний заробіток у військовослужбовця – не менше 7 тисяч гривень.

– У разі відсутності житла у пункті постійної дислокації військові отримують компенсацію за найм житла. Залежно від кількості членів сім’ї військовослужбовця, розмір компенсації коливається від 1,5 тисячі до 2,5 тисяч гривень, - повідомив пан Катинський. - Якщо військовослужбовець потрапляє в зону АТО, якщо він перебуває в першій лінії оборони, він буде отримувати додатково 5 тисяч гривень. Якщо опиниться в другій-третій лініях оборони, половину із 5 тисяч. Крім того, залишаються всі виплати, які були для підрозділів за виконання бойового завдання, і так само за збиті-підбиті об’єкти.

До речі, військовослужбовців за контрактом на території Тернопільської області потребують військові частини у Бережанах, Чорткові, близько півтори тисячі вакантних посад є також в артилерійській бригаді у Тернополі. Потрібні люди різних спеціальностей. Володимир Катинський навіть пообіцяв провести екскурсії для всіх охочих, аби це тільки допомогло заповнити всі штатні одиниці і не оголошувати сьому хвилю мобілізації.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео