За 17 рушників, які продали в Америці, купили автомобіль для армії

За 17 рушників, які ми продали в Америці, ми купили автомобіль для армії – координатор Центру підтримки добровольців при Самообороні Майдану у Тернополі.

За вже майже два роки своєї діяльності активісти Самооборони Майдану у Тернополі та Тернопільській області успішно реалізували низку проектів з військового вишколу, патріотичного виховання молоді та допомоги армії. Про це в Українському кризовому медіа-центрі розповіли Роман Орищенко, координатор Центру підтримки добровольців при Самообороні Майдану, та співкоординатори Центру підтримки добровольців при Самообороні Майдану в місті Тернополі Іван Ковалик та Лілія Мусіхіна. «Ми намагалися зібрати усіх майданівців із лав Самооборони (родом із Тернопільщини – прим. УКМЦ) і провели для них вишкільний табір в одному з юнацьких таборів області», – розповів Іван Ковалик. Учасники навчань у підсумку увійшли до складу батальйону спеціального призначення «Тернопіль».

Ті активісти, які самі не вирушили у зону АТО, організували низку проектів з патріотичного виховання. Перший з них передбачав оновлення підходу до проведення уроків допризовної підготовки для старшокласників, адаптацію їх до сучасних реалій. «Протягом осені-зими 2014-2015 року через наш вишкіл пройшли близько 300 вчителів допризовної підготовки», – повідомив Іван Ковалик. Крім того, волонтери долучилися до організації обласного етапу військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») та гри «Гурби-Антонівці», що проводиться в урочищі Гурби, на місці найбільшого бою УПА з військами НКВС. У першій – взяли участь близько 500 юнаків та дівчат, у другій – понад 400 учасників з усієї України, у тому числі і з Криму.

Волонтерська робота для допомоги армії стартувала практично одразу після перших тривожних подій на сході країни. Як розповіла Лілія Мусіхіна, на першому етапі діяльності активісти збирали продукти біля супермаркетів, проте невдовзі вирішили спробувати самостійно заробляти на допомогу армії. «Ми почали випікати і вручну розписувати пряники, відродили рецепт українського ярмаркового друкованого пряника. Лише не пряники придбали більше 10 автомобілів, – розповіла вона. – У нас є автомобіль, який ми називаємо «17 рушників», – саме стільки [рушників] продали в Америці, щоб придбати його». Крім того, майстрині виготовляють вишиті сумки, віночки, кулони-обереги із патронів та вишиті кулони, вправлені у металеві кільця. «Вісім таких кулонів – це одні берці», – запевняє Лілія. Виготовили також фотокалендар із солдатськими дружинами під назвою «Люблю. Чекаю», який завдяки підтримці Тернопільської обласної адміністрації вдалося випустити значним тиражем. Крім того, влітку волонтери збирали трави, з яких потім скомпонували запашні чаї. Основними покупцями виробів стали українці з діаспори та їхні друзі, зокрема, з Італії, Австрії, Ірландії та США.

Зараз волонтери розпочинають проект із допомоги демобілізованим – на базі самооборони створили Тернопільський обласний центр допомоги учасникам АТО. «Ми анкетуємо бійців, виявляємо їхні проблеми, допомагаємо їм повернутися до мирного життя», – розповіла Лілія Мусіхіна. За її словами, наразі одна з найбільших перемог – отримання землі для учасників АТО, а також 300 тисяч м² житла, які передадуть, у першу чергу, родинам загиблих і тяжкопоранених учасників АТО, багатодітним сім’ям учасників АТО та сім’ям тих солдатів, де є члени родини з інвалідністю.

Окрім зазначених проектів, волонтери також долучилися до боротьби з корупцією. «Без адекватної діяльності правоохоронних структур подолати корупцію неможливо», – зазначає Іван Ковалик. Саме тому основні зусилля громадського тиску і контролю спрямували на реформу МВС. Активісти вступили до всіх громадських рад при органах місцевого самоврядування, і, попри очікування, це справді дало їм певні важелі впливу. Наразі серед активістів – 6 членів атестаційних комісій, що здійснювали відбір кандидатів до патрульної поліції Тернополя. «Зараз ми чекаємо на створення нової атестаційної комісії для проходження атестації особового складу управління МВС у Тернопільській області, – повідомив Іван Ковалик. – Це досить позитивно, що реформа проходить саме зараз, бо за два роки нам вдалося назбирати багато фактів проти багатьох працівників правоохоронних органів, і їм на комісії можна буде ставити конкретні запитання».

Джерело: provse.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео