Адвокат і поліцейські сваряться, а Вардинець сидить у «Фейсбуці» (фото, відео)

Оперативне відео, яке в інтересах слідства у справі головного лікаря районної лікарні Ігоря Вардинця досі було засекреченим, начальник сектору комунікації Головного управління Національної поліції в області Сергій Крета оприлюднив 29 січня.

На тих кадрах видно, як Ігор Вардинець вимагає 200 тисяч гривень. Окрім того, не викликає сумнівів факт передачі грошей знайомій пана Вардинця, яка працює у філії одного з відомих банків. Під час демонстрації відео було чітко чути слово «оренда», за яку головний лікар вимагав гроші у підприємця. А слів «обладнання» чи «апарат» ніхто не промовляв. Хоча рідні і друзі обвинувачуваного у хабарництві стверджують, що Ігор Вардинець хотів забрати гроші, які начебто позичив, аби підприємець купив новий апарат, необхідний для лікарні. Мовляв, в інший спосіб цю оборудку здійснити було неможливо.

Родичі кажуть, що Ігор Вардинець просив повернути борг

Побачене під час демонстрації оперативного відео помітно дисонувало зі словами тих, хто прийшов захищати пана Вардинця. Так, адвокат Олег Шрам стверджував, що міліціонери порушують право на життя і здоров’я його підзахисного. Ігор Вардинець, мовляв, відразу хотів прийти в суд, аби довести свою невинуватість, але йому спочатку потрібно вилікуватися. А проблеми зі здоров’ям – надто серйозні, щоб лікуватися в Україні.

- Будь-який учасник кримінального провадження має право на лікування, і держава, у тому числі правоохоронні органи, зобов’язана дати можливість йому вилікуватися, а вже тоді розглядати і коментувати подібні відео у судді, - каже адвокат. - Зараз усіх намагаються переконати, що Ігор Вардинець є хабарником, але це може зробити лише суд. Людині потрібно лікуватися, але цьому перешкоджають суди і правоохоронці.

Племінник пана Вардинця Степан Білян, у свою чергу, спробував пояснити, звідки взялася ця сума - 200 тисяч гривень, яку від підприємця отримав підозрюваний.

- Є договір про введення спільного бізнесу між паном Ігорем і паном Новаківським для того, щоб купити апарат, який би фотографував на 360 градусів вставлені імплантати, - стверджує родич. - Щоб купити таке обладнання для районної поліклініки, вони «склалися» грішми, бо вирішили вести спільний бізнес. Однак у 2011 році прийняли закон, що держслужбовцям не можна займатися бізнесом, тому цю справу полишили. Але пан Новаківський придбав апарат. Те оснащення не працювало, бо було поламаним. Коли Ігор Вардинець дізнався, що йому потрібні гроші на лікування, то сказав, щоб йому повернули 200 тисяч, які він позичив. І апарат забрали. Ось так усе було…

У поліції стверджують, що мають докази вчинення злочину

Нагадаємо, кримінальне провадження щодо Вардинця було розпочате майже 10 місяців тому. Справу кілька разів призупиняли через те, що підозрюваний перебував на лікарняному, і проводити будь-які слідчі дії було неможливо. Призупиненим провадження є і зараз, оскільки фігурант зараз перебуває у столичній лікарні, пояснив Сергій Крета.

– Історія розпочалася ще в грудні 2014 року, про що свідчить оперативне відео зустрічі між підозрюваним і підприємцем, у якого вимагали кошти, – стверджує Сергій Крета. – Ці зустрічі зафіксовані за процесуальним провадженням. У нас є всі докази злочину.

Спочатку, за словами міліціонера, мова йшла про 10 тисяч доларів, які необхідно було надати для продовження оренди приміщення аптеки, розташованої у будівлі райлікарні. Пізніше сума виросла до 200 тисяч гривень.

- При першій зустрічі, яка відбулася у кабінеті головного лікаря, підприємець передав 50 тисяч гривень, - продовжує пан Крета. - Підозрюваний відмовився від цієї суми. На кадрах видно, що він написав на аркуші, що це має бути 200 тисяч гривень, і принесені 50 тисяч не взяв.

Наступна зустріч, за даними поліції, відбулася уже в приміщенні реанімації міської лікарні №2, де підозрюваного лікували через проблеми із серцем. Ігор Вардинець того разу сказав, щоб 200 тисяч гривень підприємець відніс до його знайомої, яка працювала у «Сбербанку Росії». За телефонною вказівкою жінка мала покласти кошти на депозитний рахунок головного лікаря. Підприємець зробив так, як йому наказали.

- І це все задокументоване на відеоносіях, - додає Сергій Крета. – Потім, як уже всім відомо, відбулося затримання і пред’явлення обвинувачення. Слідчих дій з того часу не проводили, міру запобіжного заходу не обрали, бо підозрюваний постійно перебуває на лікуванні. 

«Оцінку цьому відео дасть суд» - адвокат

Проте родичі і адвокат Ігоря Вардинця від самого початку описаних подій наполягають, що правоохоронці перешкоджають лікуванню і цим порушують конституційне право людини на життя і здоров’я. Під час прес-конференції дружина підозрюваного Лариса Вардинець докладно переповіла про всі перипетії, в тому числі згадала про те, що чоловікові не дозволили виїхати лікуватися у Німеччину.

- Через постійне намагання правоохоронців доставити хворого в суд для обрання запобіжного заходу він впродовж 2015 року переніс чотири інфаркти, - каже дружина. – Він у дуже важкому стані. Переніс чимало операцій. Дві – нещодавно в Києві. У нього 12 стентів, хоча лікарі не радять ставити більше чотирьох. Але нічим іншим в Україні зарадити такому хворому не можуть. 

До речі, після перегляду оперативного відео адвокат Олег Шрам прокоментував побачене.

– Не знаю, на якій підставі було надано для громадськості дане відео. Я як захисник кілька разів звертався із проханням ознайомитися з матеріалами провадженнями, але мені його не надавали. Оцінку цьому відео дасть суд, - мовив юрист. - Зараз ми говоримо про те, що будь-який учасник кримінального провадження, в тому числі підозрюваний, має право на життя і здоров’я, і має право на лікування. На мою думку, представників ЗМІ і громадськість намагаються переконати, що Вардинець є хабарником і корупціонером. Але це має право зробити лише суд, а ми можемо говорити лише про те, що людина хоче лікуватися, а їй в лікуванні перешкоджають правоохоронці і суди.

Справа Ігоря Вардинця обростає новими подробицями

Прозвучало під час прес-конференції одне дивне звинувачення, що мало безпосередній стосунок до справи. Племінник підозрюваного натякнув на те, що справа сфальсифікована завдяки угоді прокурорів. Мовляв, через це її і затягують, бо доведеться карати «своїх».

– Як може працівник прокуратури приходити у реанімацію в спортивному костюмі і казати: «Ми вам поставили мільйончик застави. Ви 600 тисяч – сюди, 400 – туди, і ми справу закриємо», - стверджує Степан Білян. - Вважаю, що така людина не повинна працювати в прокуратурі.

Сергій Крета на це звинувачення відреагував логічно: «Чому ви не подали заяву у правоохоронні органи через підбурювання до дачі хабара?». Після цього племінник пообіцяв це обов’язково зробити.

Свою здогадку про те, чому розпочали «полювання» на головного лікаря, висловила і Лариса Вардинець.

- Хтось поклав око на лікарню після заяви Квіташвілі про реформу медицини шляхом приватизації медичних закладів, - вважає вона. – Як тільки ці слова прозвучали, почалися проблеми.

Утім, сказати, чиї то були плани і в чиїх інтересах, жінка не змогла.

Отже, «справа Вардинця» набирає обертів, обростає фактами, але аж ніяк не наближається до завершення. А поки адвокати і поліцейські «б’ють тарілки», пишуть звіти і рапорти, роблять гучні заяви, Ігор Вардинець лікується і… часто відвідує власну сторінку у соціальній мережі «Фейсбук». Останні дописи на ній він робив просто тоді, коли тривала прес-конференція. І коли вона завершилася – теж. Його пости часто стосуються проблем Тернопілля і України. Але про свою справу він останнім часом не пише нічого. А навіщо? Захищати інтереси головного лікаря наразі є кому – на прес-конференцію прийшло чимало людей, які хотіли виправдати дії Ігоря Вардинця.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео