Лідер Аграрної партії України каже, що відміна спецрежиму ПДВ – це крах для аграрної галузі

  Як вже повідомляв «Терен», на Тернопільщині перебуває голова Аграрної партії України Віталій Скоцик. У Тернополі він провів прес-конференцію для місцевих журналістів та представників всеукраїнських ЗМІ. Одна з тем, якої торкнувся Віталій Скоцик – відміна спецрежиму на податок на додану вартість в аграрній галузі.

  «Спеціальний режим ПДВ, який стосується кожного виробника в Україні – це абсолютно безкорупційний податок. Як він працює? Людина продає свою сільськогосподарську продукцію. Із тієї ціни, за якою вона продала вирощене – 20 відсотків залишається у виробника на спеціальному рахунку. Це не прибуток. Аграрій за ці гроші не може купити яхту, дорогі автомобілі, котеджі. Ці кошти використовуються виключно на оборотні потреби господарства – добрива, насіння, пальне, запасні частини. Реально в наших умовах, там де немає банківського кредитування це був єдиний інструмент, який давав можливість аграріям мати оборотні кошти для того, щоб сіяти, розвивати тваринництво і рухатися вперед», - сказав Віталій Скоцик.

  Тому, за його словами, абсолютно неприпустимо, коли держава із спеціального режиму ПДВ у рослинницькій галузі забирає -  85%, а в тваринництві - 50%, не даючи нічого взамін.

«І зараз, коли підступаємо до посівної кампанії, коли людям треба закупити усе необхідне для початку весняно-польових робіт, з 1 січня 2016 року людина із цих грошей щось реалізувала, то вона із цієї суми повинна 85 відсотків віддати. Тому це – катастрофа для аграріїв. На тлі падіння світових цін на продукцію сільськогосподарського призначення відміна спеціального режиму ПДВ – це катастрофічні речі для агровиробника. Так, держава може забрати в аграрія останні обігові кошти, але коли господарник не засіється, то він звільнить половину людей, які у нього працюють»,-  сказав Віталій Скоцик.

  На його думку, спеціальний режим ПДВ — це не пільга. Це інструмент, який дозволяє аграріям накопичувати кошти для того, щоб сіяти, збирати врожай, годувати худобу. Зрештою, згаданий режим дозволяє хоча б якось конкурувати з європейцями, які мають великі державні дотації та американцями, котрі мають доступ до дешевих кредитів під 3-4 % річних на 20-30 років, на противагу українським - 35-40 % на рік-півтора.

  На переконання Віталія Скоцика, соціальні наслідки подібних «новацій» Уряду можуть бути плачевними для широких верств населення. Передусім, може занепасти, а то й зникнути ціла галузь, яка годує країну, забезпечує найбільші валютні надходження і формує третину ВВП. Крім цього, такі кроки приведуть до різкого підвищення цін на продукти харчування, щонайменше на 45 %.

   «За минулий рік через інфляцію купівельна спроможність українців впала вдвічі. Інфляція і знецінення національної валюти зробили українців ще біднішими. А соціальні програми, освіта, медицина — все це потребує видатків. Але як вирішити цю проблему? Є простий механізм, випробуваний у світі.

Прозорі і прості правила оподаткування, котрі стимулюють створення нових підприємств, а вони сплачують більше податків, платять вищі зарплати, підвищують купівельну спроможність суспільства», - підкреслив Віталій Скоцик.

   За його словами, партія, яку він очолює, має напрацювання щодо оподаткування аграрного сектору, фахівці виробили прості і зрозумілі механізми, які знищують можливості для корупції.

     «Ми за збереження національного виробника. За достойну оплату праці. За сильну, незалежну і суверенну Україну, яка неможлива без власної сильної економіки, науки, освічених людей. Тому й проводимо сьогодні у Тернополі аграрний форум і звітно-виборчу конференцію», - сказав Віталій Скоцик.

   Про інші важливі ключові проблеми аграрної галузі, яких торкнувся голова Аграрної партії України під час перебування в області, у наступних повідомленнях «Терену».

Орест САРМАТСЬКИЙ 

Вибір читачів за тиждень

Відео