2015 рік став рекордним для будівельної галузі Тернопілля (фото)

39 об’єктів на Тернопільщині, серед яких є чимало довгобудів, змогли торік довести до пуття завдяки об’єднанню коштів і зусиль місцевої та центральної влади.

Про реалізацію проектів і програм у Тернопільській області у 2015 році за рахунок коштів фонду регіонального розвитку йшлося нещодавно на колегії обласної держадміністрації. Доповідав начальник обласного управління капітального будівництва Віктор Кузяк. 

Завершили першу чергу перинатального центру

- Минулий рік став одним із найрезультативніших у будівельній галузі області за останні 20 років, - каже чиновник. - Адже саме торік ми отримали рекордну суму коштів із фонду регіонального розвитку і державних капітальних видатків. Окрім того, наші будівельники споруджували фортифікаційні споруди на Луганщині, вдалося успішно виконати ряд інших завдань.

Віктор Кузяк

У січні-березні 2015 року, за словами пана Кузяка, керівництво області доручило проаналізувати і внести пропозиції для найшвидшого завершення реконструкції Тернопільського перинатального центру. У результаті розробили проектно-кошторисну документацію на першу чергу реконструкції. Це, врешті, до кінця року дало можливість ввести в експлуатацію частину приміщень пологового корпусу, наголосив чиновник.

Реконструкція радіологічного корпусу із надбудовою для розміщення лабораторного комплексу і централізованої стерилізації КЗ ТОР «Тернопільська університетська лікарня» (вул. Клінічна, 1)

- Вже у квітні розпочалася робота над організацією і спорудженням чотирьох опорних пунктів: двох - у селі Золоте і ще двох – у селі Попасна Луганської області, - продовжує пан Кузяк. - Завдяки залученню до робіт працівників ТОВ «Тернопільбуд», ТОВ «Добробуд» і ПП «Креатор-Буд» роботу виконали швидко, професійно і якісно. Тож наша область була однією із перших, хто здав свої об’єкти в експлуатацію.

Варто згадати, що працювати на сході будівельникам було непросто («Терен» про це писав ТУТ).

Тернопільщина вперше отримала 98 мільйонів гривень

- Також у квітні почали готувати і підбирати інвестиційні проекти регіонального розвитку, які можна було реалізувати у 2015 році за рахунок коштів фонду регіонального розвитку, - продовжує начальник управління. - Ми відібрали 39 об’єктів. На них Тернопільська область отримала 98 млн 610,47 тис. грн.

Управління капітального будівництва спільно з районними держадміністраціями використало на 25 об’єктів, які йому доручили, майже 83 млн 876 тис. грн. За ці гроші реконструювали систему водопостачання у Борщові, збудували школу у Соколові Теребовлянського району, реконструювали зі встановленням котла на альтернативному паливі котельню у Бережанах, проклали підвідний газопровід високого тиску до села Кривче Борщівського району, завершили очисні споруди у Хоросткові Гусятинського району та довели до пуття ще низку життєвоважливих для краю об’єктів («Терен» писав ТУТ).

- Окрім коштів із фонду регіонального розвитку, торік управлінням капітального будівництва отримано 5 млн грн для виконання робіт на будівництві обласного державного архіву на півтора мільйона одиниць зберігання за адресою: вулиця Карпенка у Тернополі, - констатує чиновник. - Ці кошти надійшли за програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабміном». І ми освоїли все до копійки. Змогли продовжити загальнобудівельні роботи, завершили встановлення сигналізації, вентиляції і влаштували дощові стоки.

Окрім того, Віктор Кузяк пояснив, чому роботи затягнулися, і об’єкт перетворився на довгобуд («Терен» писав ТУТ).

На квартири для бійців АТО витратили майже 2 млн грн

Область торік отримала зі столиці 1 млн 895,735 тис. грн субвенції на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, а також для інвалідів І-ІІ групи із числа військовослужбовців, які брали участь у військових діях на сході та потребують поліпшення житлових умов.

- Управління капітального будівництва купило квартир на загальну суму 1 млн 895 тис. грн і повернуло у державний бюджет 735 грн залишку, - уточнив чиновник.

До того ж, як каже пан Кузяк, управлінню торік вдалося погасити частину кредиторської заборгованості, що виникла у минулі роки: за рахунок коштів фонду регіонального розвитку – 296,916 тис. грн по 8 об’єктах: за рахунок субвенції – 393,559 тис. грн.

- Упродовж всього 2015 року ми готували перелік і необхідні документи для відбору інвестиційних проектів спочатку на 2015 рік, а згодом – на 2016-й, адже цього року розраховуємо на те, що область отримає ще більше коштів на будівництво, ніж торік, - підсумовує Віктор Кузяк. – Із цим зволікати не варто, тому вважаю, що слід пришвидшити підготовку і відбір проектів у районах.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Для того, аби зрозуміти, як на Тернопіллі колись і тепер використовують кошти із держбюджету, проаналізуйте показники за попередні роки:

Рік

Відсотки

Передбачили
тис. грн.

Освоїли
тис. грн.

2011

81%

68068,4

55177,4

2012

64%

75718,4

48774,1

2013

71%

33581,0

23900,0

2014

40%

6894,0

2733,2

2015

98%

85731,9

83876,5


 

Вибір читачів за тиждень

Відео