Школі у Козові хочуть дати ім’я Володимира Вихруща

На сайті Козівської РДА з’явилося повідомлення з пропозицією до громади взяти участь в обговоренні питання щодо присвоєння Козівській школі мистецтв імені Володимира Вихруща.

Законом України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» (№4865-VI від 24.05.2012) передбачено процедуру присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій. Згідно з ст.6 вказаного Закону необхідно подати узагальнені зауваження і пропозиції, що надійшли під час громадського обговорення.

Обгрунтування пропозиції: Вихрущ Володимир Павлович

народився 4 березня 1934 р. у с. Августівка Козівського району Тернопільської області. Тут виріс, звідси торував стежину до широкої дороги науки. І сюди завжди звертав свої думки та погляд, як міг, допомагав своїм односельцям. Поет, публіцист економіст, громадський діяч навчався в Конюхівській школі. У 1952 р. закінчив Львівський фінансово-кредитний технікум, потім - Одеський кредитно-економічний інститут, аспірантуру. Працював завідувачем відділу в районній газеті, головою колгоспу, завідувачем Заліщицького райфінвідділу, деканом факультету Тернопільського фінансово-економічного інституту, заступником голови облвиконкому. З 1976 р. – член Національної спілки письменників України.

Володимир Вихрущ – автор багатьох популярних пісень, лауреат Всеукраїнських літературних премій імені Братів Богдана і Левка Лепких та імені Іванни Блажкевич. Він є автором понад 100 наукових праць, багатьох монографій, навчальних посібників. Його твори дихають патріотизмом, ліричністю та захоплюють щирістю думки, синівською любов’ю до рідних оберегів, свого суттєвого національного, яке йому передалося генетично від рідних коренів українського родоводу. 
Ще з дошкільного віку Володимир Павлович писав вірші. У квітні 1972 р. з’явилася друком у Києві його перша поетична книжка «Барви сонця». Відтоді регулярно, через кожні два-три роки, не юний вже автор, знаний на Тернопіллі економіст, виходив на люди з новими книжками поезій.

Згодом вийшли збірки: "Утверджую день" (1975), "Чебрець" і 1977), "Веління серця" (1979), "Поезії" (1982), "На крилах любові" (1984), "Вірші та поеми" (1986), "Полум'я калини" (1988), "Серпень душі моєї" (1990), "Світ починався з любові" (1995), "Україночка" (1996), збірки пісень "Пісні барвінкового краю" (1983), "Немає кращої землі, як наша рідна Україна" (Австралія, 1991), "Рідна сторона" (1994), "Кроком руш!" (1995), "З Україною в серці" (1996), "Троянди на мечах" (1998) та ін. 

Володимир Вихрущ також є автором багатьох популярних пісень, музики до яких написали відомі композитори Микола Колесса, Юлій Мейтус, Володимир Верменич, Андрій Кушніренко, Анатолій Горчинський та інші. Вони звучать і сьогодні у виконанні Ніни Матвієнко, сестер Байко, Алли Кудлай, самодіяльних співаків та вокальних ансамблів. Пісні Володимира Вихруща видано окремими книжками «Пісні барвінкового краю (1983) та «Немає кращої землі,як наша рідна Україна» (Австралія,1991).

Помер Володимир Вихрущ 23 червня 1999 р.

Пропозицію щодо присвоєння школі імені Володимира Вихруща вніс педагогічний колектив початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу «Козівська школа мистецтв».

Дата кінцевого публічного громадського обговорення - 28.03.2016 року о 12,00 год, у Козівській школі мистецтв.

Усі пропозиції та зауваження подаються в письмовій або усній формі Козівській школі мистецтв протягом 30 днів з дати опублікування відповідного інформаційного повідомлення за адресою: смт.Козова, вул. Грушевського 34, тел. (03547) 2-15-09, music@ko.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео