Агро-новини 1 лютого

Новини аграрного сектору.

Печериці стрімко дорожчають

Ціна на печериці у київських господарствах стрімко збільшується. Підвищення пов'язано з нестачею грибів і значним перевищенням попиту над пропозицією. Про це на своєму офіційному сайті повідомила прес-служба Національно грибного агентства «Umdis».

«Оптовики визнають, що сьогодні вони змушені шукати у  потенційних постачальників товар. Якщо вчора печериці першого сорту в Києві з господарств продавали в діапозоні 16-18 грн/кг, то сьогодні значна частина продажів відбувається вже від 21-23 грн/кг», йдеться у повідомленні.

При цьому фахівці зазначають, що активізація ринку торкнулася не всієї території України.

«Так, у Львові істотних змін попиту поки не відчули. В інших регіонах України більшість грибних господарств відвантажують печериці від 20-25 грн/кг. Мережам на даний момент грибні господарства відвантажують від 27-33 грн/кг. Ринок Троєщина торгує від 23-24 грн/кг, ринок Шувар у Львові — від 20-21 грн/кг», — додають у агентстві.

ЄС закуповує все більше української пшениці

Єврокомісія по зернових затвердила тижневі ліцензії на імпорт у країни Європейського Союзу 58,117 тис. т української м'якої пшениці у рамках тарифної квоти на 2016 р., повідомляє «Зерно Он-Лайн».

Таким чином, річна квота (950 тис. т) вибрана вже на 42% (35% тиждень тому).

Для порівняння: тижневі ліцензії на імпорт у країни ЄС пшениці середньої і низької якості з інших третіх країн склали 12,8 тис. т. А річна квота вибрана тільки на 2%.

Підраховано, скільки аграрії витратять на посівну

Українські аграрії профінансують з власних засобів 84% витрат на весняні польові роботи у 2016 р., які у загальній сумі складуть 79,3 млрд грн, повідомляє UBR.

Згідно з повідомленням на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України потреба у коштах на 1 га складе 4,1 тис. грн.

Дефіцит коштів на весняну посівну складе 12,7 млрд грн. Щоб перекрити брак коштів, аграрії планують залучити 7,3 млрд грн банківських і 5 млрд грн комерційних кредитів, ще 50 млн грн буде отримано за рахунок державної підтримки.

Підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео