Поліцейські з ЄС перевірять, як на Тернопіллі реформують правоохоронні органи (фото)

Представники відділу регіонального співробітництва і консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки упродовж тижня перевірятимуть, як на Тернопіллі відбувається реформа у правоохоронних органах.

Із гостями з Румунії, Фінляндії, Болгарії, Нідерландів та Естонії сьогодні, 1 лютого, зустрівся голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

- Ви приїхали у період, коли в нас відбувається реформа правоохоронної системи, - каже він. – У жовтні у нас відбулася презентація нової української поліції. У листопаді в Тернополі оголосили конкурсний відбір на навчання. 210 учасників відібрали із 4600 людей, які подали заявки. На Тернопіллі один із найвищих конкурсних показників: на одне місце претендували 22 особи.

Усі повідомлення – на «гарячу лінію»

Степан Барна нагадав, що після Революції гідності змінилося майже все керівництво обласної міліції, яка й нині переживає подальше оновлення. Окрім того, за його словами, відбулася часткова реформа обласної прокуратури.

- Уже відбулися конкурс і призначення керівників місцевих прокуратур, - продовжує очільник краю. – Охочих теж було чимало. Усі могли продемонструвати свої знання і вміння у тестуваннях і особистих співбесідах.

Частина гостей із країн Євросоюзу у себе на батьківщині працює у поліції, тож їм було особливо цікаво дізнатися про те, як працюють тернопільські поліцейські. Втім, цікавили європейців й інші сфери нашого життя. Наприклад, вони запитували пана Барну про боротьбу із корупцією у державних органах влади. 

- Ми вже можемо говорити, що навіть за незалежними дослідженнями, які проводили приватні компанії, маємо результати достатньо втішні, - стверджує Степан Барна. – У рейтингу корупційної складової наша область перемістилася з 18-го місця на третє. Цьому сприяє і робота Ради підприємців Тернопілля, і заходи, які здійснюють контролюючі та правоохоронні органи.

Очільник краю також розповів, як працюють «гарячі лінії» (див. довідку унизу – прим.).

Роботу чиновників прагнуть зробити прозорою

Степан Барна запевнив, що діяльність чиновників нині в області роблять максимально прозорою. Наприклад, цьому сприяє система відкритих державних закупівель «ProZorro». Її створили з ініціативи громадських організацій, і вона має на меті впровадити прозоре витрачання державних коштів і контроль, аби не допустити корупції. На додачу, нещодавно на Тернопільщині запрацював Портал електронних послуг.

- Із метою забезпечення зручності і доступності для користувачів електронної системи надання послуг області в отриманні усіх електронних послуг ІТ-волонтери безкоштовно створили веб-портал електронних послуг Тернопільської області - ternopil.igov.org.ua, - додає пан Барна. – На цій платформі уже сьогодні можна отримати 53 електронні послуги, в тому числі загальнодержавні.

Знайти портал можна на сайті ОДА у банері "Електронні послуги у Тернопільській області" або за посиланням ternopil.igov.org.ua.

- Я це вам розказую не для того, щоб прикрасити, як у нас все добре, - підсумував Степан Барна. – Звісно, ваша місія є дуже потрібною, адже Тернопілля сьогодні - лише на шляху до перемоги над хабарництвом.  

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Куди поскаржитися, якщо у вас вимагають хабар?

0-800-507-001 — «гаряча лінія» Генеральної прокуратури України щодо порушення прав фізичних осіб-підприємців та господарюючих суб’єктів;

0-800-501-482 — «гаряча лінія» СБУ щодо особливо-небезпечних злочинів проти держави;

0-800-507-309 — урядова «гаряча лінія»;

(044) 256-00-31 — пряма лінія національного агентства із питань державної служби (якщо вам відомі випадки корупції серед державних службовців);

(0352) 52-03-33 — «гаряча лінія» Тернопільської обласної прокуратури;

(0352) 27-12-30 — приймальня МВС України у Тернопільській області;

(0352) 52-90-00 — «гаряча лінія» СБУ в Тернопільській області.

Вибір читачів за тиждень

Відео