Тернопіль в очікуванні «Мистецького фестивалю «Ї» (фото)

У перший день лютого організатори анонсували найочікуванішу мистецьку подію весни. 6-8 травня в Тернополі відбудеться «Мистецький фестиваль «Ї».

У книгарні «Є», що на Валовій, сьогодні було людно. Багато журналістів, письменників, зацікавлених тернополян зібралися, щоб послухати офіційні заяви організаторів і дізнатись імена перших учасників літературної та музичної сцен.

Голова організаційного комітету фестивалю Василь Томчишин похизувався здобутками попередніх років і пообіцяв не розчарувати шанувальників заходу і цьогоріч.

- Коли ми вперше проводили «Ї», в 2013-ому кількість відвідувачів була близька до 150, - сказав він. - Минулоріч ми нарахували вже 800 поціновувачів сучасного українського мистецтва. Надіємося, що наші експерименти цього року приваблять ще більше шанувальників фестивалю.

Підготовку до цьогорічного фестивалю організатори розпочали кілька місяців тому – домовлялись з учасниками, продумували програму. Проте і зараз тернополяни можуть долучитись до створення «плей-листу» «Ї», адже запрацював офіційний інтернет-ресурс заходу festivalji.com.ua. Тут можна залишити власні побажання щодо учасників фестивалю або поділитись думкою з приводу тих чи інших планів організаторів. З 8 лютого на сайті можна буде попередньо замовити квитки.

- Представимо на сайті і brand-book, де кожен зможе переглянути цікаві та яскраві моменти попередніх фестивалів, - каже Юрій Матевощук. – Перші два роки я був лише учасником, тепер маю багато власних цікавих спогадів, пов’язаних з організацією. Наприклад, одного разу ми поселили в один готельний номер Іздрика та Ірванця, не знаючи про їх принципово різні світоглядні погляди. На щастя, нам вдалось швидко врятувати ситуацію.

Як і минулоріч, тернополянам і гостям міста пропонуватимуть масу різноманітних заходів – музичних, письменницьких і художніх. Цього року обіцяють здивувати й експериментальними поєднаннями різних мистецьких напрямків. Серед запрошених «зірок» обіцяють немало закордонних митців. Щоправда, їх імена поки не розголошують.

- Сподіваюсь, молоді тернопільські митці зможуть навчитись новому від наших закордонних гостей, - ділиться планами Юрій Завадський. – Запрошую усіх відвідати заплановані заходи, вони точно вас не розчарують.

Найдорожчим проектом минулого року для організаторів виявився гурт OT VINTA. Найбільше затрат викликало транспортування художніх робіт фронтмена гурту Юрія Журавля та влаштування умов для решти рівненських музикантів. 

Скільки планують витратити цього року, організатори «Ї» не зізнаються, проте вже проанонсували кілька звучних імен. Серед музикантів варто очікувати Єгора Грушина, «Шафу Шамана», «Жадана і Собак в космосі».

«Письменницька» сцена очікує приїзду Дмитра Лазуткіна, Сергія Жадана, Івана Байдака та Романа Штігера.

Решту прізвищ організатори обіцяють повідомляти поступово в соцмережах та на власному сайті, аби довше витримати інтригу.

Музичну, письменницьку та художню програму відвідувачі можуть формувати самостійно, залишаючи побажання на сайті фестивалю. Організатори обіцяють реально діючий зворотній зв'язок, тож обов’язково слідкуйте за новинами на сайті festivalji.com.ua та на сторінках «Ї» в соцмережах facebook.com та vk.com.

Тамара КОБЛИК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео