Тернопільщина отримала нових лауреатів конкурсу «Людина року-2015»

   Номінантами конкурсу «Людина року-2015» стали на Тернопіллі 15 мешканців краю.

    Напередодні, як повідомляв «Терен», у тернопільському замку відбулося нагородження номінантів всеобласного конкурсу «Людина року-201».

   Благословив святкову імпрезу протоієрей, настоятель собору Святої Трійці у Тернополі отець Анатолій Зінкевич.

  «Мені приємно, що усі, кого цього року вибрали лауреатами конкурсу, є хорошим прикладом для тернополян. Це – українська еліта, кращі серед кращих, це люди, які кличуть нас до кращого, до високих ідеалів, до земних звершень, які благословляє Всевишній», підкреслив священик.

   Відкриваючи урочисту церемонію, голова конкурсної комісії Олег Караванський нагадав, що засновниками конкурсу є спортивно-мистецький та духовний центр "Моя Україна" і редакція газети "Вільне життя плюс". Кандидатури претендентів на звання лауреатів конкурсу за поданням трудових колективів установ, організацій, підприємств розглядає конкурсна комісія.

   «Конкурс – це добра, необхідна справа для Тернопільщини. Приємно, що тут є представники практично усіх сфер нашого життя – виробничники, аграрії, працівники освіти, медицини, культури і мистецтва.  Ними пишаються не тільки їхні сім’ї, не тільки ті колективи, де працюють ці люди. Ними гордиться усе Тернопілля», сказав Олег Караванський.
   А потім, за традицією, колишні номінанти конкурсу представляли новообраних лауреатів. Так, заслужений журналіст України, заступник редактора газети «Вільне життя», публіцист Галина Садовська добре слово сказала про відомого в Україні волонтера Лілю Мусіхну з Тернополя.    

«Особисто я цю жінку не знаю. Я знаю тільки те, про що писала про неї наша газета. А я своїй газеті вірю. Вона – етнограф, письменник, вона людина творча. А ще – вона волонтер. Її чоловік на фронті. А вона тут, але разом вони роблять усе для того, щоб Україна виграла цю війну. Я низько вклоняюся цій жінці.

Це, що вона робить – великий подвиг», - сказала Галина Садовська, вручаючи Лілії Мусіхіній статуетку «Ніка», медаль та посвідчення лауреата.

   «Так, волонтери зробили багато. Але повірте мені, ще дуже багато потрібно працювати. І не стільки думати про передову, як про тих, хто повернувся з неї – про демобілізованих. Їм потрібна допомога. Кожного з присутніх тут і всього суспільства. Ось бачу у залі пана Миколу Шевчука, якого я більше звикла бачити серед бійців, там, на передньому краї боротьби. Якось навіть незвично бачити його у костюмі, а не в камуфляжі. Такі як він, роблять багато для того, щоб захисники Вітчизни відчували нашу допомогу. Та нам, повторюю, треба об’єднатися заради того, щоб демобілізовані бійці не залишились наодинці зі своїми проблемами. У мене до всіх вас прохання: не проходьте повз цих хлопців, допоможіть їм. Бо тільки силами ентузіастів ми з цим не впораємось. Більше, любові, тепла і підтримки чекаємо від вас усіх…», - звернулась до залу цьогорічний лауреат конкурсу, волонтер Лілія Мусіхіна.

   А ось голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Меморіал» Богдан Хаварівський коротко охарактеризував творчий доробок і життєву позицію лауреата конкурсу, заслуженого художника України, викладача Теребовлянського вищого училища культури Миколи Шевчука.

«Ця людина дуже талановита. Він розписав не одну церкву, де моляться тисячі людей. Він створює унікальні твори мистецтва, організовує прекрасні живописні пленери всеукраїнського масштабу. Він – і скульптор, і живописець, і іконописець. Микола Шевчук – автор першого на Тернопільщині пам’ятника Небесній Сотні у Теребовлі. Він – майданівець, волонтер.  Хотів би, щоб золота нитка його творчості ніколи не переривалася», сказав пан Богдан.

   «Громадська нагорода – особлива, вона дуже дорога, бо це нагорода громади, тернопільської громади, серед якої я живу і працюю. Тож людське визнання - дуже цінне і вагоме. Я – не воїн, я – художник. Але обов’язок мене кличе туди, на передову. Бо переконаний, що це потрібно робити, щоб бійці знали, що про них хтось дбає. Бо, як кажуть, «з кожного по нитці, для солдата – бронежилет». Тому, коли ми всі будемо разом гідно робити свою справу, тільки тоді ми матимемо міцну, самодостатню незалежну державу», -сказав, звертаючи до присутніх у залі митець Микола Шевчук.

    Нагороди і звання лауреатів конкурсу «Людина року-2015» отримали також директор Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка Анатолій Крижанівський, народний артист України, директор Тернопільської обласної філармонії Ярослав Лемішка, медик з Тернополя Юрій Заводович.

   Пам’ятну статуетку лауреата конкурсу та почесний диплом  отримали Богдан Завитій - директор ПП "Явір-90", що в Тернополі, Микола Лазарович - доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри Тернопільського національного економічного університету, учасник АТО, Наталія Левенець - директор Тернопільської загальноосвітньої школи №4, відмінник освіти України.

    Серед номінантів конкурсу - Роман Пахолок, директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені О. Барвінського, Петро Пеляк - голова фермерського господарства "Вікторія-92", що у  Вікторівці Козівського району, заслужений працівник сільського господарства України, Борис Репка - заслужений артист України, в. о. директора Тернопільського обласного академічного драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.
   Нагороди лауреата «Людина року -2015» також отримали Олена Різник - письменниця, керівник поетично-фольклорного театру "Взори",  що в Бережанах, Ганна Слівінська - головний лікар установи «Центр здоров’я» Тернопільської обласної ради,
Євген Удін -  графік, заслужений художник України, Григорій Шергей - заслужений діяч мистецтв України, директор департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської обласної державної адміністрації.

     Нагадаємо, що серед лауреатів конкурсу вже понад дві сотні відомих українських діячів, зокрема екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, народний депутат кількох скликань, видатний художник сучасності, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Іван Марчук, президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка.
   Імена лауреатів  щороку викарбовуються на стендах у будівлі тернопільського замку в Тернополі, де традиційно відбувається нагородження переможців.

Орест  Сарматський 

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео