Чи матимуть можливість тернополяни постійно проживати в Польщі?

У Польщі вважають, що приймати українців для них економічно вигідно, тому пропонують дати право на проживання для громадян України. Асоціація підприємців і роботодавців Польщі пропонує дати право на постійне проживання в країні мільйону мігрантів, у тому числі українцям, про це повідомляє Польське радіо.

Як відомо, до Польщі на заробітки переважно виїжджають жителі західних областей, зокрема Тернопільської. Українці, котрі працюють в Польщі, щороку надсилають в Україну близько 5 млрд євро.

За словами очільника польської дипломатії Вітольда Ващиковського, 2,5 млрд євро українці, котрі працюють в Польщі, передали в Україну шляхом банківських переказів, а інші 2,5 млрд євро – перевезли через кордон у вигляді готівки.

Пропонується дати право на постійне проживання аж мільйону мігрантів. Маються на увазі передусім українці, а також – білоруси і в’єтнамці. Щоб зберегти дотеперішні темпи економічного зростання, Польща повинна до 2050 року прийняти 5 мільйонів іммігрантів. Голова Асоціації підприємців і роботодавців Цезари Казьмєрчак наголошує, що в нинішній ситуації стосовно надання постійного проживання найкраще звернутися до українців. Їх число в Польщі один мільйон.

«Це емігрант найвищого класу, не треба його навчати мови, не треба давати йому квартири, не треба вчити його професії. Вони самі дуже добре справляються», – сказав Цезари Казьмєрчак. Томаш Баран з дослідного осередку Maison/Панель Ariadna, який провів дослідження на тему права постійного перебування для українців, повідомив, що таку можливість підтримують аж 52 відсотки опитуваних.

«Позитивно на ставлення до них впливає ситуація, коли Польща, в якомусь сенсі, так би мовити, має вибір: прийняти мігрантів із зовсім іншого культурного простору – наприклад, з Африки або Сирії, про яких у ЗМІ йде інформація, що вони приїжджають, щоб жити на соціальну допомогу і треба фінансувати їх утримання. Або українців, які вже в Польщі є і працюють», – сказав Томаш Баран.

За даними Асоціації підприємців і роботодавців, майже мільйон іммігрантів з України принесе державному бюджетові Польщі в масштабі року прибутки у розмірі від 7 до 9 мільярдів злотих.

Про великий попит на еміграцію в Польщу свідчать і постійні черги біля польських банків в Тернополі.  

Інформацію зібрав Василь ТОМЧИШИН

Фото автора та з відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео