Фестивалі проведуть у всіх 34-х замках Тернопілля (фото)

Подієвий туризм упродовж останніх років активно розвивають на Тернопільщині. Втім, зупинятися на досягнутому ніхто не збирається, навіть відомі фестивалі «Дзвони Лемківщини» і «Братина» у 2016-му зазнають змін.

Про це йшлося нещодавно під час засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації. Наприклад, у минулому році започаткували проведення тематичних фестивалів - Свято замків. Провели їх у Збаражі, Чорткові, Підзамочку і Скалаті, що належать до Національного заповідника «Замки Тернопілля». Продовжити традицію планують і цього року. Наполіг на цьому голова Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) Степан Барна.

План усіх фестивальних заходів повинні оприлюднити

- Кожна подія – це мобілізація всієї громади до підготовки свята. А це означає, що хоча б раз на рік люди згадають, що у них на території є культурна історична спадщина, - каже Степан Барна. – Там принаймні поприбирають і усе впорядкують. А якщо організують свято, то я – тільки «за». Але набагато важливішим є інформаційний «вихлоп». Адже він дасть можливість комусь прочитати у ЗМІ, що на території Тернопільської області є 34 замки. 

План усіх фестивальних заходів незабаром повинні доповнити у департаменті культури обласної держадміністрації. Згодом його оприлюднять на сайті ОДА.

- Фактично план заходів на цей рік уже готовий, але ми вирішили його допрацювати, - каже начальник департаменту Григорій Шергей. – Ми хочемо, аби фестивалі були цікавішими. Пропонуємо урізноманітнити тематику. Наприклад, із такою пропозицією звернулися до громади Шумщини, де відбувається «Братина».

Фестиваль Свято замку, на думку Степана Барни, не обов’язково повинен бути таким масштабним, як «Дзвони Лемківщини» або «Братина». Це можуть бути звичайні сільські святкування чи заходи районного рівня. Головне, аби вони згуртували місцеву громаду навколо події та історичної пам’ятки. Тематичне спрямування таких свят також може бути різним. На території розвалин фортець і палаців, наприклад, радять проводити не лише концерти, а й спортивні змагання.

На фестиваль Маланки у Горошовій виділять гроші

Принагідно голова ОДА наказав «оживити» Лемківське село – музей, що діє в урочищі Бичова на Монастирищині. Там у штаті числяться 10 людей і, відповідно, отримують зарплату із обласної казни. Проте активно працюють ці люди лише під час підготовки і проведення відомого міжнародного фестивалю – два дні. Решту часу музей - порожній.

- Я хочу, що Лемківська ватра там палала не лише у серпні, - наголошує очільник краю, який теж є представником цього українського етносу. – Має бути Зимова ватра, Весняна ватра і Осіння також. Це – осередок культури, а тому він має жити! І приваблювати у наш край туристів. Інакше, я не розумію, чому ми там тримаємо 10 людей – більше, ніж в обласному департаменті культури…

Окрім того, під час колегії голова обласної ради Віктор Овчарук запропонував виділити фінансування із казни Тернопілля на фестиваль Маланки у Горошовій на Борщівщині. Мовляв, це дуже яскраве свято, але воно «жевріє» лише завдяки сільській громаді.

- Фактично фестиваль Маланки почав відроджуватися на Тернопільщині, на нашій Борщівщині, але з часом ми ініціативу упустили, - визнає Степан Барна. – Натомість у Чернівцях цього року зорієнтувалися і влаштували такий фестиваль, що про нього розповідали ЗМІ світового рівня. Доведеться нам надолужувати.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

1 і 2 - під час сільського фестивалю «Батьківські обереги-2015» у Старому Нижбірку на Гусятинщині

3,4,5 - «Дзвони Лемківщини-2015»

6 – Гарбузовий замок – під час фестивалю у Збаразькій фортеці


 

Вибір читачів за тиждень

Відео