На Тернопільщині можуть закрити 20 училищ

22 професійно-технічні навчальні заклади та 2 навчальних центри при виправних колоніях – під загрозою закриття. Їх профінансували лише на чверть, у цьому році училища не отримали державної субвенції і будуть фінансуватися з місцевих бюджетів. В обласній раді кажуть, що таку суму знайти не реально, – пише газета «Номер один».

Загалом в області функціонують 22 професійно-технічних навчальних заклади і 2 навчальних центри при виправних колоніях, в яких сукупно навчається 10 178 учнів. Відсутність державної субвенції на розвиток професійно-технічної освіти області, що передбачена Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», не дозволяє забезпечити повноцінне фінансування та функціонування роботи професійно-технічних закладів області, не говорячи про їх розвиток.

У зв’язку з цим депутатський корпус Тернопільської обласної ради звернувся до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів та Міністерства освіти і науки з проханням вжити всіх необхідних заходів для внесення до зазначеного вище закону поправок щодо надання державної субвенції на розвиток професійно-технічної освіти області.

– У кошторисі витрат на 2016 рік для утримання 22 обласних закладів професійно-технічної освіти та 2 навчальних центрів при виправних колоніях, які будуть фінансуватися за рахунок коштів обласного бюджету, передбачається 47235,9 тис., грн. (при потребі 191213,3 тис. грн.), що призведе до закриття закладів усупереч закону, в зв’язку з відсутністю надходжень до обласного бюджету. Зважаючи на сільськогосподарський напрямок розвитку області, відсутність великого промислового виробництва, надходження коштів в обласний бюджет буде недостатнім і не забезпечить усіх необхідних видатків, у тому числі і в галузі профтехосвіти. Скорочення фінансування освітньої галузі може спричинити закриття професійно-технічних навчальних закладів, – йдеться у зверненні.

За словами депутатів, від цього в першу чергу постраждають діти із сільської місцевості, які становлять 48,3 відсотка від загальної кількості дітей. Це призведе до обмеження доступу випускникам загальноосвітніх навчальних закладів до здобуття ступеневої освіти та порушить їх конституційне право на здобуття освіти, наголошують обранці.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео