Руслан Розум став лауреатом обласної премії ім. Івана Пулюя

Доцент кафедри менеджменту біоресурсів і природокористування факультету аграрної економіки та менеджменту Тернопільського техуніверситету Руслан Розум активно займається винахідництвом і науково-технічною творчістю. Отримав 33 патенти України на винаходи і корисні моделі з економічним ефектом 397,6 тис. грн.
У 2005 році Руслану Розуму було присвоєне почесне звання «Кращий винахідник Тернопільської області». його науково-технічні розробки відрізняються різноманітним творчим підходом: запатентовано конструкції робочих органів гвинтових конвеєрів, вдосконалено робочі органи сільськогосподарської техніки тощо. Запатентовано 16 розробок, спрямованих на охорону навколишнього середовища, економію природних ресурсів, використання екологічних альтернативних джерел енергії, способи вирощування екологічно чистої продукції. Заслуговує уваги новий спосіб вирощування садово-овочевих культур шляхом використання  нульового обробітку ґрунту, одним з яких є «Теплі грядки Розума». Принципово новий спосіб вирощування рослин дозволяє значно підвищити урожайність рослин, знизити трудовитрати, а також покращити якість  за рахунок одержання екологічно чистої продукції.
У 2015 році Руслан Розум подав 13 заявок на передбачувані корисні моделі, на які отримав 10 патентів України, з них п’ять використовується на садово-городніх ділянках, інформує сайт ТНТУ.

Вибір читачів за тиждень

Відео