Тернопільська обласна лікарня отримала від благодійного фонду дороговартісне медичне обладнання

Високоякісне медобладнання з Франції, зокрема операційний нейромікроскоп та модульний блок нейронавігації отримала "Тернопільська університетська лікарня" від благодійного фонду «Міжнародної асоціації підтримки України».

Вдруге від благодійного фонду «Міжнародної асоціації підтримки України» КЗ ТОР «Тернопільська університетська лікарня» отримала черговий транш гуманітарного вантажу.

Цього разу — це спостережна апаратура (монітори), рентгенівське обладнання, концентратори кисню, які є незамінними і дуже ефективним засобом для киснетерапії у комплексному лікуванні дихальної недостатності, а також дефібрилятори, розхідні матеріали. Та найвагомішим серед отриманого благодійниками обладнання є операційний нейрохірургічний мікроскоп і часткова нейронавігаційна система (модульний блок).

Як стверджує завідувач ортопедо-травматологічним відділенням «Тернопільської університетської лікарні» Сергій Гаріян, інтраопераційна навігація, яка є комп’ютеризованою, дає можливість виконувати високотехнологічні оперативні втручання, зокрема операції на кисті.

Про те, що навігація -  також базовий інструмент в нейрохірургії розповів заступник головного лікаря з хірургії та інноваційних технологій «Тернопільської університетської лікарні» Віктор Запорожець: «Це, по суті, складний комп’ютерний прилад, що дозволяє з точністю до одного міліметра встановлювати положення хірургічних інструментів в голові пацієнта під час операції. Навігаційні технології дозволяють точно потрапити в мішень при виконанні біопсій, видаленні невеликих пухлин головного мозку, уникати контакту хірургічних інструментів з важливими анатомічними структурами з метою попередження їх пошкоджень. Навігація дозволяє контролювати область проникнення хірургічних інструментів та повноту видалення пухлин головного мозку».

До слова, при виконанні операцій на хребті навігація дозволяє замінити інтраопераційні рентгенівські зображення на віртуальні навігаційні, що дає можливість контролювати положення та правильність установки хребетних імплантатів, зменшує вірогідність їх проникнення в канал хребта та пошкодження спинного мозку. Застосування навігації різко зменшує рентгенівське навантаження на хворого та бригаду хірургів.

Навігаційний апарат завантажує віртуальні зображення головного мозку, виконані на магнітно-резонансному та комп’ютерному томографах й співставляє їх з реальними анатомічними структурами голови та черепа. При застосуванні навігації на хребті комп’ютер навігатора працює в парі з рентген-апаратом.

Досі такого обладнання у нейрохірургічному відділенні "Тернопільської університетської лікарні" не було. Про це у коментарі повідомив головний лікар медзакладу Василь Бліхар.

«Наявність операційного нейромікроскопа та нейронавігації, — продовжив далі Василь Євгенович, — дозволить проводити надвисокі оперативні втручання як на спинному мозку, так і на головному. Також це розширить можливості медиків у проведенні малоінвазивних операцій по репозиції кісток, що в свою чергу уможливить застосування так званих закритих методик), які, власне, уже практикуються в «Тернопільської університетської лікарні».

Проте за словами головного лікаря, нейронавігація потребує доокомплектації.  А нейрохірургічне відділення «Тернопільської університетської лікарні» — до оснащення сучасним медичним обладнанням.

«Обладнання – усе цінне. Вартість медобладнання – орієнтовно понад триста тисяч гривень. Окремо варто сказати, що лише отримані монітори відповідних моделі та класу вартують від 200 до 500 тисяч гривень, — зазначив Василь Бліхар. — Обладнання не є новим. Проте тестоване та на місці прийшло сервісне обслуговування. Воно відповідає усім вимогам та стандартам.

На тематичне запитання стосовно впровадження нових технологій в хірургії, медик відповів також, що «абсолютно не йде мова про впровадження нових технологій – вони уже застосовуються, це удосконалення рутинної роботи в операційній».

Власне, даний транш гуманітарного вантажу з Франції посприяла отримати не лише адміністрація лікарні, а й Тернопільські облдержадміністрація та облрада.

Медичне обладнання є безкоштовним в якості благодійної допомоги, однак розмитнити та транспортувати вантаж прямісінько до хірургічного корпусу №4 КЗ ТОР "Тернопільська університетська лікарня" допомогли благодійники. Сума це чимала – понад 5 тисяч євро.

Про те, що "Тернопільська облдержадміністрація завше підтримує і підтримуватиме співпрацю з благодійними організаціями" зазначив і радник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Юрик, який був присутній з медиками на представленні медичного обладнання регіональним ЗМІ. Він підкреслив, що на даний час по суті партнерство з благодійними та громадськими організаціями є головним та економічно обґрунтованим із виходів ситуації як в області, так і в державі.

«Адміністрація «Тернопільської університетської лікарні» спрацювала оперативно, — продовжив Юрій Зеновійович. — Є чіткі домовленості з громадськими та благодійними організаціями. І цей процес звісно продовжуватиметься».

Додам, що цьогоріч буде вводитись практика оновлення медобладнання, і це стосуватиметься не лише обласної лікарні.

Юрій Юрик відзначив, що є ще декілька перспектив, зокрема у галузі охорони здоровя, які будуть впроваджуватися за рахунок благодійних коштів.

«Тому безумовно, що у 2016 році медицина Тернопільщини технологічно розвиватиметься та оновлюватиметься. Інформацію деталізуємо у процесі нашої роботи, – додав він наостанок».

Прес-служба ДОЗ ТОДА

фото Світлани Гуменної

 

Вибір читачів за тиждень

Відео