«Немає в світі нічого важливішого, ніж здоров'я», - Василь Бліхар (відео)

Епідемія свинячого грипу на Тернопільщині пішла на спад. «Терен» поцікавився у головного лікаря обласної університетської лікарні Василя Бліхара, як вберегти себе від інфекційних захворювань надалі і чому важливо дбати про здоров'я не лише під час епідемії. 
- Вітаємо, пане Василю! Скажіть, будь-ласка, чи загрожує грип тернополянам сьогодні?

- В Україні циркулює вірус Н1N1, відомий під назвою свинячий грип. Він, як будь-який вірус грипу, при вчасному зверненні до лікаря та кваліфікованій медичні допомозі загалом не представляє небезпеки для людини. Але він небезпечний у випадках, коли хворий звертається запізно, займається самолікуванням, або якщо інфекція уражує так звані групи ризику, куди відносимо категорії: люди похилого віку, діти та вагітні. На сьогоднішній день епідеміологи прогнозують спад захворюваності, тому що вважають, що пік ми вже пройшли. Захворювання грипу може перерости в ускладнення з пневмонією. 

- Від чого виникають ускладнення?

- 90% всіх ускладнень виникають від того, що люди вчасно не звертаються до лікаря. Невідповідальне ставлення до свого здоров'я наших громадян, нехтування звертанням до лікаря, дуже багато людей займаються самолікуванням - от і результати. Як правило, якщо людина вчасно звертається до лікаря, можна вчасно передбачити ті ускладнення, якими небезпечні такі інфекції. 
- Як Ви ставитесь до народної медицини?
- З особливим шануванням та повагою. Народна медицина - це надбання вікових, тисячолітніх традицій. Основна маса наших лікарських засобів вийшла з природного джерела. Але треба до всього ставитись з розумінням із позиції вірного застосування. І народна, і гомеопатична медицина мають право на використання у руках спеціаліста, а не в бабки, яка вирішила заробити на збиранні трав. 

- Чи варто боятись грипу сьогодні?
- На сьогодні пік епідемії проходить. Але треба розуміти дві речі. Перша – слід поважно ставитись до свого здоров'я, треба себе полюбити, треба розуміти, що нічого в світі більш важливого, більш значущого для людини, ніж її здоров'я, немає. Ніякі блага, нічого не може вернути вам те, що ви втратите в один момент. Друге: в передепідеміологічний період виходом є вакцинація. На превеликий жаль, вакцинація не входить в обов'язкову вакцинацію, вона не закуповується державою, як інші вакцини. При захворюванні в першу чергу звертайтесь до лікаря, він знає, що робити, як робити, і чим робити - він на це вчився.
Детальніше - у відео.


Оксана СЛОБОДЯН

 

Вибір читачів за тиждень

Відео