Двом іноземним студентам Тернопільського медуніверситету винесли догани

Суворі догани винесли двом іноземним студентам Тернопільського медуніверситету за те, що вони оприлюднили в соціальних мережах фотографії з розрізаним людським тілом. Фотографування проходило під час заняття з анатомії.

Загалом на груповому фото було шестеро іноземців, але оприлюдненням світлин займались тільки двоє. Вони - першокурсники, приїхали у Тернопіль з Індії, повідомляє “20 хвилин

Адміністрація вузу миттєво відреагувала на даний інцидент. Як розповідає декан факультету іноземних студентів Петро Сельський, вони вирішили відрахувати усіх студентів, які були задіяні у фотографуванні та оприлюдненні знімків у соцмережах. Подання на відрахування скерували на Студентську раду вишу. Оскільки, згідно із законом України «Про вищу освіту», саме Студентська рада як орган студентського самоврядування приймає остаточне рішення.

- Даний інцидент - це грубе порушення всіх етичних норм медика і студента-медика, правил внутрішнього розпорядку та статуту університету, - говорить пан Петро. - Узагалі поширення будь-якої інформації про людське тіло, про стан здоров’я пацієнтів для тих, хто обрав медичну спеціальність, - суворо заборонене.

За словами декана, 4 лютого відбулось засідання Студентської ради, до складу якої входять студенти з різних факультетів. Шляхом таємного голосування більшістю голосів:15 проти відрахування і 2 - «за» - вирішили не відраховувати іноземців. Їм винесли суворі догани. А це означає, що будь-яке порушення правил внутрішнього розпорядку тягне за собою автоматичне відрахування з вузу.

- Фактично студрада взяла їх на поруки, - пояснює Петро Сельський. - Ми викличемо винуватців на засідання етичної комісії, де ще раз пояснимо про заборони, яких мають дотримуватись усі. Також ми плануємо скерувати звернення у посольство.
Привід для відрахування був, але індусів "помилували". Декан висловив свою думку з цього приводу.

- Вони навчаються лише два місяці, і певно, ще тільки починають освоювати ази медицини, якби такі світлини розповсюдили студенти старших курсів - рішення, скоріш за все, було б категоричним. Крім того, ми маємо ще врахувати той факт, що ці студенти з Індії мають трохи інакший менталітет. В індійській культурі ставлення до померлих інакше, ніж у нас. Це наклало свій відбиток. Хоча це не дає їм права порушувати загальноприйняті етичні норми, яких мають дотримуватись всі медики.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео