«Із політиками треба вміти домовлятися» - Віктор Овчарук

 

Робота депутатів Тернопільської обласної ради шостого скликання налагоджується. Сесії відбуваються, комісії працюють. Утім, без конфліктів і критики все одно не обходиться.

Про те, чим насправді сьогодні живе найвищий представницький орган Тернопілля і яку мету ставлять перед собою новоспечені депутати, «Терену» розповів голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

«Нікому зараз не потрібен пустий популізм»

- Після місцевих виборів 25 жовтня до складу Тернопільської обласної ради увійшли представники восьми політичних сил. Як вам працюється із таким партійним розмаїттям?

- На посаді голови обласної ради, в якій представлені багато політичних сил, як на мене, треба вміти домовлятися. Усе – заради прийняття виважених рішень. Не дарма ж кажуть: «Одна голова – добре, а дві – краще». Тому, якщо ми будемо обговорювати наші позиції спільно, то скоріше вирішимо проблеми, які турбують громаду.

Власне, управлінський досвід у мене є. А робота чиновника і праця в органах місцевого самоврядування, повірте, не надто відрізняється. Адже їхня діяльність постійно пересікається. Так, я, працюючи у представницькій гілці влади, тепер можу допомогти вирішити ті проблеми, із якими стикався, обіймаючи посаду в ОДА…

Наразі та робота, яку демонструють депутати, свідчить, що ми прийшли працювати. Лише за два місяці ми зуміли ухвалити і Перспективний план формування територій громад Тернопільської області, і Програму соціально-економічного розвитку, і План заходів із соціально-економічного розвитку краю. Надважливо, що ми вчасно прийняли бюджет. Адже у минулих каденціях він дуже тяжко йшов. Тобто роботу області ми забезпечили.  

- А як ви ставитеся до звинувачень, які звучать на вашу адресу? Я маю на увазі чутки про участь в «Антимайдані».

- Я вже давав пояснення з цього приводу. Але якщо треба, ще раз зупинюся. Думаю, що ці звинувачення – повна нісенітниця. Мої опоненти не мають підстав для подібних заяв. У них немає фактів на доказ своїх слів. Натомість я можу представити інші докази. Насправді, коли я працював в управлінні охорони здоров’я, то чим міг допомагав Майдану. Адже протестувальникам потрібні були і ліки, й інші речі.

Не секрет, що дехто сьогодні широко застосовує «чорний» піар. Але як на мене, робити висновки про людину треба за результатами її праці. Нікому зараз не потрібен пустий популізм. Я не хотів би, щоб ця каденція обласної ради так працювала. Дуже не хотів би…

«Офіційно опозиції в обласні раді нині немає»

- Ви зараз формуєте свою команду? Чи слід очікувати змін в апараті облради? Чого вимагаєте від своїх підлеглих?

- Наголошую, я хочу бачити поруч себе професіоналів, які вміють формувати проекти і, в той же час, пропонують, як їх можна втілити. Тобто мене цікавлять люди, які вміють шукати вихід із тієї чи іншої ситуації, а не протирають штани, чекаючи закінчення робочого дня. Однак я проти тиску на підлеглих. Цього не дозволить моє виховання. Хотів би лише, щоб усі працювали злагоджено, фахово. І тоді нашу роботу буде видно.

Так, думаю, будуть зміни в апараті. Я ще придивляюся до людей. Залишаться працювати у команді лише професіонали. Адже я стою на позиції раціонального витрачання коштів: якщо людина отримує зарплату, вона повинна відпрацювати усе до копійки.

- Чимало депутатів отримали мандат вперше. Декому навіть важко було зрозуміти, як функціонує система «Віче». А ще ж треба вміти працювати у комісіях…

- На початках усім важко. Навіть мені складно до дечого звикнути, хоча я маю досвід управлінця. Як на мене, усе прийде із часом, із досвідом. Дрібні негаразди минуться. Головне, аби ми приймали правильні рішення, ті, які будуть корисні для громади краю.

- Як будете налагоджувати співпрацю із фракцією «Свободи»?

- Офіційно опозиції в обласні раді нині немає. Нам немає що ділити! Так, фракція Блоку Петра Порошенка – переможець виборів - взяла на себе обов’язок виконати те, що задекларувала під час виборчої кампанії. Ми відчуваємо відповідальність за долю краю, а тому нормально сприймаємо критику. У дискусії народжується істина. І це дуже добре, що в нас є політичні партнери, які щось підказують, помічають наші помилки. Аби був результат…

«Я – прихильник відкритості у роботі ради»

- У минулій каденції обласна рада започаткувала дуже хорошу ініціативу – всі діти в обласній лікарні отримували ліки безкоштовно…

- Усі добрі традиції, які йтимуть на користь області, ми продовжуватимемо. Тому у бюджеті на цей рік заклали таку ж суму коштів на потреби дитячої лікарні, яку витратили на цей заклад торік.

- Але ж у минулій каденції була і погана традиція – представники місцевих ЗМІ не раз ловили депутатів на кнопкодавстві…

- Я ще не бачив, щоб хтось із нинішніх депутатів дозволяв собі таке. Тим паче, це ганебне явище так широко обговорюється у суспільстві. Не думаю, що свідомий депутат захоче, аби його спіймали на кнопкодавстві…

- Яким бачите майбутнє облради? У перевиборах, напевно, ніхто не зацікавлений…

- Я не борюся за власну репутацію чи репутацію всієї обласної ради. Я прагну, аби найвищий представницький орган мав у громади позитивний образ. Тому я надалі бачу нашу роботу тільки конструктивною. До того ж, я – прихильник відкритості у роботі ради. Тому максимально залучаю експертів, представників громадських організацій до вирішення спірних питань. Це дуже допомагає шукати раціональний вихід.

«Можливостей наша область насправді має багато»

- Співпраця із виконавчою гілкою влади. Ваші кроки?

- Якщо ви стежите за діяльністю обох гілок обласної влади, то помітили, що до нас мало не кожного тижня приїздять посли чи представники бізнесу іноземних держав. Адже нам в області потрібні інвестиції, робочі місця, треба створити податкову базу, аби у місцеві бюджети надходило більше податків. Звісно, дбати треба і про місцевих інвесторів. Тож ми в цьому напрямку постійно об’єднуємо свої зусилля.

Можливостей наша область насправді має багато. Ми розташовані у центрі Західної України. Потенційно інвестиції до нас мають йти краще, ніж в інші регіони. Проте наші попередники дуже багато декларували, але мало що зробили. А ми натомість уже можемо похвалитися певними реальними успіхами. Нагадаю бодай один факт. Ухвалення Перспективного плану дасть можливість цього року завести в об’єднані громади 128 мільйонів гривень. Із фонду регіонального розвитку ми отримаємо ще 93 мільйони. Кожна громада отримає суму, відповідну до потреб. Наприклад, на Підволочищину припадає понад 20 мільйонів гривень. Такого за часів Незалежності в нашій області ще не було! Також ми уже відкрили кілька шкіл, побудували або реконструювали очисні споруди у низці районів та інше. Чи могли таким похвалися наші попередники?

- Усі дуже активно говорять про децентралізацію. Ви – прихильник цієї реформи. Чому? Які «плюси» бачите у змінах?  

- Основний «плюс» адмінреформи - надання громаді можливості розпоряджатися власним майном. І ті кошти, які раніше забирали в район, область, тепер залишатимуться на вирішення проблем громади і її розвиток. Якщо вони будуть далі працювати і наповнювати свій бюджет, їм ніхто не заважатиме.

Я бачу своє завдання у тому, аби все більше повноважень отримували громади. Саме вони повинні керувати і розпоряджатися ресурсом, який є на їхній території. Вони краще знають, що їм треба, а тому мають право самі вирішувати, на що, перш за все, витрати кошти. Тож доходи бюджету йтимуть на розвиток шкіл, медицини, культури, інших сфер. 

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. Посаду голови Віктор Овчарук обійняв 8 грудня 2015 р. На сесії за нього проголосували 44 депутати із 64-х. До свого обрання він обіймав посаду заступника голови обласної держадміністрації, а перед цим був заступником директора департаменту охорони здоров’я. Розпочинав медичну кар’єру фельдшером. Згодом здобув фах лікаря-гінеколога. Обласних депутатів у шостому скликанні - вдвічі менше, ніж у попередній каденції: не 120, а лише 64. Блок Петра Порошенка «Солідарність» має 18 депутатів, «Свобода» - 13; «Батьківщина» – 10. У «Самопомочі» - 6 «багнетів». Радикальна партія Олега Ляшка і «Народний контроль» мають по 5 депутатів. У «Громадянської позиції» – 4 мандати, а «Укропу» – три.

Вибір читачів за тиждень

Відео