Місто на Тернопільщині побачило ікони, створені у Зарваниці (фото)

Учасники першого всеукраїнського іконописного пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця-2016» на запрошення міського осередку «Просвіти» побували на мистецькій імпрезі у Теребовлянській районній бібліотеці для дорослих.

Відкриваючи зустріч, голова місцевої "Просвіти", працівник бібліотеки Надія Хома відзначила, що шанувальники сакрального мистецтва отримали унікальну можливість поспілкуватися з учасниками пленеру, побачити деякі роботи, написані під час цієї духовної акції.

«Серед наших гостей - три заслужені художники України, в тому числі наші краяни Микола Шевчук і заслужений журналіст України Олег Снітовський», - сказала пані Надія.

Вечір розпочався з молитви та благословення отців Володимира та Івана. «Те, що ми тут бачимо, - справжні витвори мистецтва. Коли ці ікони будуть намолені, то матимуть особливу силу», - сказав, зокрема, отець Володимир.

Керівник пленеру Микола Шевчук коротко розповів про кожного з учасників живописного пленеру. «Маючи благословення у такій праці, творимо з особливим  натхненням, відчуваючи Божу благодать, - сказав він. - Вперше за розпис ікони у святому для кожного християнина місці взявся і координатор проекту Олег Снітовський. Звичайно, ми йому підказуємо, радимо, як писати вибрану ним ікону. Вже бачимо, що це виходить гарний образ однієї святої. Окрім великих, виносних ікон, до яких віруючі молитимуться під час Богослужінь, створюємо невеличкі іконки. Їх передамо капеланам та нашим захисникам, що боронять Україну на її східних рубежах».

«Захоплюючий світ мандрів у Слово для мене розпочався саме у цьому бібліотечному залі. Це було, коли бібліотеку очолював мій батько. Відтоді для мене Теребовля залишилася і залишається місцем Сили. Тепер мої земляки можуть торкнутися тих зразків сакрального мистецтва, які ми привезли сюди», - сказав Олег Снітовський.

На згадку про зустріч у княжому місті митці отримали «Три сторінки з літопису» - книгу Левка Крупи про князя Василя Теребовельського.

Орест Сарматський 

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео