Рибалки на Тернопільському ставі зовсім не дбають про свою безпеку

Щоб нагадати рибалкам правила безпечного перебування на кризі, інспектори міського відділу Управління із надзвичайних ситуацій провели рейд. Усім, хто перебував на льоду міського ставу, вони розповіли, що різка зміна температури може призвести до танення криги, а це, у свою чергу, підвищує небезпеку для життя любителів зимової риболовлі.

Втім, заборонити людям виходити на лід рятувальники не можуть, каже начальник Управління державної служби надзвичайних ситуацій України в області Віктор Маслей.

- Так, заборонити вихід на став ми не можемо, але весь час готові зреагувати і прийти на допомогу, - стверджує він. – Несе бойове чергування катер на повітряній подушці «Марс-700», тож тепер можемо оперативно добратися до будь-кого, хто потребує допомоги.

Під час рейду у жодного з рибалок не виявили ані рятувальних жилетів, ані мотузки, необхідної для порятунку людини, якщо вона провалиться під лід. До того ж, деякі рибалки пробили лунки через 2-3 метри одна від одної, хоча необхідно витримувати відстань не менше 5-6 метрів.

- Якщо раптом біда, потрібно негайно звертатися за екстреним телефоном оперативно-рятувальної служби «101», - нагадує Віктор Маслей. – Кожне повідомлення отримують і фіксують у диспетчерській службі. Професійні диспетчери відразу визначають, у яку службу направити виклик, які підрозділи необхідно задіяти для усунення небезпеки. Усе залежить від ситуації - чи це пожежа, чи є потреба допомогти рибалці, який провалився під лід.

Нагадаємо, виходити на лід ставу і ловити рибу тернополянам заборонили майже до кінця місяця. Але зробили це не через надто тонкий лід, а з метою підготовки зони проведення змагань ХІІІ Чемпіонату Світу із лову риби з криги на мормишку. Просто на кризі мають встановити огородження зони проведення змагань та інформаційні таблички про обмежений доступ для глядачів.

- Зараз виходити на лід небезпечно, - наголошує Віктор Маслей. - Лише у січні в області загинули троє людей. Днями трапилася трагедія з іще молодим чоловіком. Через теплу погоду міцність криги суттєво зменшилася, а люди цього не враховують.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із соціальних мереж

Довідка. Як діяти у випадку, якщо ви провалилися під лід:
- нe панікуйте, не робіть різких рухів, стабілізуйте дихання;
- розкиньте руки в сторони і постарайтеся зачепитися за край льоду, надавши тілу горизонтального положення у напрямку течії;
- спробуйте, обережно налягаючи грудьми на край льоду, закинути одну, а згодом другу ногу на кригу. Якщо поверхня льоду витримала, перекотіться кілька разів і повільно повзіть до берега, у той бік, звідки прийшли, адже лід там перевірений на міцність.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео