У 2015 році медики зареєстрували 3317 онкохворих на Тернопільщині

Більш ніж у 3000 осіб щороку на Тернопільщині виявляють злоякісні новоутворення. Так, у 2015 році медики зареєстрували 3317 таких випадків. При цьому показник захворюваності склав 311 чоловік на 100 тисяч населення.

Про рак як одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації медики нагадують 4 лютого – у Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, повідомляє «20 хвилин».

– Є дві складові успіху лікування онкологічних пацієнтів – звернення до лікаря на початкових стадіях хвороби, тобто недопущення запущених випадків. Адже коли пацієнти звертаються на третій-четвертій стадії, це не дає можливості повноцінного проведення спеціального лікування, яке включає хіміотерапію, променеву терапію і хірургічні методи лікування, - каже обласний позаштатний онколог, головний лікар Тернопільського обласного онкодиспансеру, доктор медичних наук Леонід Шкробот. – Друга складова – це забезпечення онкохворих хіміопрепаратами. На жаль, за минулий рік із п’яти мільйонів гривень на ці потреби нам не виділили нічого. Вихід – пацієнти змушені купувати медикаменти за власні кошти. 

Рання діагностика онкологічної патології дає можливість радикального лікування пацієнтів, збільшує шанси на одужання та повернення до повноцінного життя.  – Проблема багатогранна, і щороку кількість хворих збільшується, – каже пан Шкробот. – Зараз робимо великий крок – відкриваємо хіміотерапевтичне відділення. Досі ми були єдиним онкодиспансером, у якому не було окремого хіміотерапевтичного відділення. Хіміотерапію проводили у профільних хірургічних відділеннях. На щастя, крига скресла - нам вдалося частково отримати кошти, також допомагають благодійники. Думаю, що впродовж року ми зможемо зробити крок уперед і довести, що не стоїмо на місці. 

До слова, нині в обласному онкодиспансері працюють 400 осіб персоналу, з них – 60 лікарів. Зараз в області проживають 23540 осіб, які мали онкологічне захворювання.

Фото з відкритих джерел
 

Вибір читачів за тиждень

Відео