Експозицію «Вихід» розмістили в галереї «Бункермуз»

Виставку сучасного сакрального мистецтва привезли до Тернополя зі Львова. Експозицію під назвою «Вихід» розмістили в галереї «Бункермуз», що на бульварі Тараса Шевченка,1. Представлені твори – це частина робіт художників, які постійно виставляються у львівській галереї «Ikonart». Тернопіль став першим містом в Україні, де галерея презентувала свій проект «Вихід».

– Ідея такої виставки виникла через те, що галерея «Ikonart» вже працює у Львові п’ять років, і вона єдина, яка зосереджена на зближенні сакрального і сучасного мистецтва, – розповіла Марія Цимбаліста, куратор проекту «Вихід». – Існує стереотип, що сакральне мистецтво належить до церкви, традицій, що воно незмінне, яке не варто зайвий раз чіпати і з ним експериментувати. Та насправді традиція має бути живою, і кожна епоха додає щось своє до неї. І наша галерея намагається додати щось своє до тієї традиції, яку маємо. Після п’яти років роботи ми вирішили зробити вихід в люди, показати, що нам вдалося, як працюємо. Відвідувачам виставки раджу звернути увагу і на тексти апокрифів та Святого письма,які доповнюють твори. Адже єдина важлива річ, яка крізь епохи проходить, якщо говорити про ікону – це слово. «Вихід» – це також вихід до тих людей, які готові, відкриті до сприйняття і пізнання сакрального мистецтва, повідомляє ZZ.

На відкриття виставки до Тернополя приїхали і двоє художників – Остап Лозинський та наш земляк, який живе у Львові Роман Зілінко. Так, Роман Зілінко цікавиться і досліджує народну ікону і працює саме в такому стилі. Остап Лозинський у своїх картинах постарався передати своє розуміння «виходу».

– На виставці я презентую власні експерименти з поняттям «переміщення», – розповів Остап Лозинський, художник. – Мої роботи – це поєднання малюнків на чотирьох пластинах скла, які повторюються. Вони накладені один на другий і створюють певний повітряний простір. На мою думку, такий мистецький хід підкреслює тему богопереміщення. Адже сходження ангела до земної жінки, до Богородиці – це акт доволі інтимний, повітряний, і для нашого сприйняття не зовсім зрозумілий. Мені було цікаво подумати, як мистецькими засобами можна передати відчуття виходу, сходження з неба на землю.

Ознайомитися зі зразками сучасного сакрального мистецтва та авторами, які працюють у цьому напрямку тернополяни зможуть до 25 лютого.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео