Агро-новини 8 лютого

 Новини аграрного сектору.

Саудівська Аравія проінвестує український АПК на 10 млрд. доларів

Сільгосподарська галузь України отримає інвестиції у розмірі $ 10,5 млрд від підприємців із Саудівської Аравії, повідомляє «Новое время», посилаючись на саудівську газету Аль-Ватан.

Заява була зроблена після переговорів посла України у Саудівській Аравії Вадима Вахрушева з 25 саудівськими бізнесменами. На зустрічі обговорювалися питання збільшення інвестицій між країнами у сільському господарстві, промисловості, нерухомості і туризмі.

Таке рішення пов'язане із зупинкою вирощування пшениці у Сайдівській Аравії, а також із переорієнтацією інвестування у сільське господарство за кордоном. Рішення вступить у силу через три роки.

На думку учасників переговорів, зустріч допоможе зміцнити довіру між країнами і відкрити можливості більш тісної взаємодії.

Порушувати питання відкриття ринку землі зарано

Порушувати питання відкриття ринку землі можна лише після запровадження усіх інструментів обігу земель, відпрацювання земельного законодавства, підвищення рівня життя людей, заявив лідер Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик, пише прес-служба АПУ.

«Коли я розпочинав свою політичну діяльність, я був прихильником того, що ми живемо у ринковій економіці і земля повинна бути товаром. Однак об’їхавши всю країну і поспілкувавшись з людьми — я зрозумів, що це питання надто складне і потребує виважених рішень, ми не можемо дозволити втратити наше національне багатство», — сказав він.

За його словами, спочатку потрібно запровадити усі інструменти обігу земель, відпрацювати земельне законодавство, підвищити рівень життя людей і тільки тоді можна повертатись до цього питання.

Ціна на соняшник стрибнула на 500 грн/т

Ціни на соняшник минулого тижня виросли на 400-500 грн/т, пише прес-служба Аграрного Союзу України.

Така тенденція зумовлена, як внутрішніми чинниками (знецінення гривні), так і зовнішніми (зростання цін на олійних ринках).

У свою чергу зростання цін на соняшникову олію відбувається під впливом зростання цін на пальмову олію та незначного відновлення цін на нафту. До того ж, Малайзійська рада прогнозує подальший ріст цін на пальмову олію через очікування меншого обсягу її виробництва.

«Ураховуючи те, що минулого тижня гривня продовжувала знецінюватися, а ціни на олію все ще зростали, можливим є подальший ріст цін на соняшник, але все ж меншими темпами, ніж минулі тижні», — йдеться у повідомленні.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео