Тернополянин пропонує зняти з п’єдесталу Пушкіна: не зробив нічого корисного для України

На сайті Тернопільської міської ради зареєстрована петиція від Назара Головенка про потребу зведення пам’ятника полковникові Леґіону Українських Січових Стрільців Василеві Вишиваному (Вільгельму Францу фон Габсбурґу-Лотрінґену). Автор петиції пропонує встановити монумент на «базі» пам’ятника Олександру Пушкіну, що у центрі міста.

Василь Вишиваний (при народженні Вільгельм Франц фон Габсбурґ-Лотрінґен (1895-1948)) був представником однієї з гілок династії Габсбурґів, правителів Австрійської імперії, обґрунтовує свою пропозицію Назар Головенко. З 1916 року, після знайомства з українськими представниками в Австрійському парламенті, почав займатися просуванням українського питання в Австрійській імперії. Згодом архикнязь стає полковником Леґіону Українських Січових Стільців, досконало вивчає українську мову, видає україномовну збірку віршів «Минають дні», всіляко підтримує формування української ідеї та незалежності України.

У лютому 1918 року Вишиваний перебував у Тернополі. У 1921 році Вишиваний обраний головою Українського національного вільного козацького співтовариства у Відні. До кінця свого життя Василь Вишиваний співпрацював або вів переговори з різними політичними силами, які намагалися творити українську незалежницьку політику: ЗУНР, УНР, ОУН. Ув’язнений радянською владою Вишиваний помирає в 1948 році в Лук’янівській в’язниці в Києві від двостороннього туберкульозу. Досі його останки не знайдено та не оспівано. 

Зведення пам’ятника Василеві Вишиваному має на меті: 
- відновлення історичної пам’яті жителів Тернополя про героїзм Українських Січових Стрільців, які були однією з найпотужніших українських військових сил ХХ століття; 
- вшанування пам’яті Василя Вишиваного, котрий за походженням був австрійцем, але називав себе українцем і помер за ідею Незалежної України; 
- відродження історичної пам’яті містян про належність в минулому не лише до СРСР, а й до цивілізованого світу (навіть попри те, що не у всіх аспектах приналежність до Австрійської імперії була позитивним досвідом); 
- надати жителям міста урок історії та географії, оскільки містяни часто думають, що Австрія (яка має пряме історичне відношення до Тернополя, який в свою чергу приймав цісаря Франца ІІ, цісаря Франца Йосифа, архикнязя Рудольфа, останнього цісаря Карла та Василя Вишиваного) то те саме, що й Австралія. 
Доцільним мало би бути встановлення пам’ятника на місці пам’ятника російському письменнику Олександру Пушкіну. Це пояснюється низкою причин: 
- російський письменник Пушкін не є антиукраїнською історичною постаттю, але не зробив жодного внеску в розвиток української культури; 
- Пушкін не має жодного стосунку до міста Тернополя і навряд чи знав про його існування; 
- це місце є найоптимальнішим для розміщення пам’ятника Василю Вишиваному, адже знаходиться в центрі міста і буде привертати увагу великої кількості містян і гостей міста, що не означатиме грошей на вітер. 

Пам'ятник Пушкіну

Пропонується підписати петицію до уродин Василя Вишиваного, 10 лютого. 

Петицію підтримали поки 11 людей, та у запасі у тих, хто захоче приєднатися, є ще понад 80 днів.

Від редакції. Олександр Пушкін був усе-таки більше поетом, аніж письменником.

На фото з відкритих джерел - Василь Вишиваний

 

Вибір читачів за тиждень

Відео