Якою буде погода в Тернополі

Плюсову температуру прогнозують протягом наступного тижня спеціалісти Тернопільського гідрометеорологічного центру. Коливатиметься вона від 5 до 10 ° С вище нуля. Найнижча температура вночі сягне  -4 ° С.

- Лютий очевидно буде по-весняному теплий, - повідомляє завідувач центру Оксана Озимків. – Очікують сильних поривів вітру – від 15 до 20 м/с. А 11 лютого - похмуру погоду і дрібний дощ зі снігом.

Говорити про прихід весни ще рано, додає пані Оксана. За спостереженнями у березні мають бути певні відхилення від лютневих температур.

- На даний час немає чітких прогнозів. Проте, у березні зима має шанси на повернення, - каже завідувач гідрометеорологічному центру.

А от за прогнозами бабаків весна нас цьогоріч уже не покине. За повір’ями 2 лютого бабак Тимко визначає кінець зими. Він живе на біологічній станції Харківського національного університету в селищі Гайдари. Якщо бабак не бачить своєї тіні та спокійно залишає нору, значить зима скоро закінчиться. Якщо він лякається тіні, зима триватиме ще щонайменше 6 тижнів. Бабак Тимко цього року тіні не побачив, але вернувся в нору. Пояснюють, що уже прийшла весна, проте вона буде холодною.

Також цього року Тимкові доручили ще одне важливе питання - курс долара. Перед гризуном поставили дві таблички з курсом долара. Він по черзі підійшов до табличок з написами 25 гривень і 30 гривень за долар. Працівники біостанції припустили, що курс долара протягом року коливатиметься у цих межах.

День бабака проводять в Україні з 2004 року за прикладом аналогічного свята у штаті Пенсильванія (США), де живе бабак Філ. До речі, американський бабак цього року також передбачив швидке закінчення зими.

Катерина БОЙКО

Фото з відкритих джерел


 

Вибір читачів за тиждень

Відео