Агро-новини 9 лютого

Новини аграрного сектору.

Регулювання цін на борошно вимагають скасувати

Всеукраїнська асоціація пекарів звернулася до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Верховної Ради, АМКУ і Держрегуляторної служби з проханням скасувати постанову Кабміну «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін» (зі змінами). Про це йдеться у листі асоціації, передає «АПК-Інформ».

У листі наголошується, що зайве регулювання в галузі значно погіршує умови ведення бізнесу. Для поліпшення ситуації пропонується перейти від цінового регулювання до адресної допомоги, налагодити місцевими органами влади облік всіх підприємств, які займаються виробництвом і реалізацією хліба і хлібобулочних виробів.

Також асоціація пропонує «ініціювати розгляд питання про встановлення єдиної схеми ведення бізнесу і єдиних правил формування цін на продукцію усіма хлібопекарськими підприємствами, створити рівні умови конкуренції на ринку.

Нагадаємо, що зазначена постанова дозволяє міським радам регулювати торговельні надбавки до оптової ціни виробника у т.ч. на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, а також граничні рівні рентабельності виробництва борошна і відпускні для опту ціни на борошно і крупи шляхом декларування їх змін. Документ планувалося скасувати на засіданні Кабміну, проте постанову було знято з розгляду.

Мінагропрод, а також асоціація «Борошномели України» підтримують скасування цієї постанови.

Фермерам потрібні прямі дотації — експерт

Держава повинна допомагати фермерам, таку думку у бліц-інтерв'ю Latifundist.com висловив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

За його словами, є різні варіанти. Наприклад, цільова підтримка, коли держава може дотувати літр молока чи кілограм м'яса. Це дуже поширена практика. Можна також піти шляхом США. Там для того, щоб збільшити ринок споживання і попит на молоко, безкоштовно постачають молоко і молочну продукцію дітям до 4 класу.

«В Америці виділяють десятки мільярдів доларів на закупівлю продовольства для того, щоб безкоштовно годувати дітей в школах. Але це не просто допомога дітям, а ще й пряма підтримка фермерів. Є ще багато способів, але всі вони так чи інакше пов'язані з прямим дотуванням виробників, — зазначив він. - У нас же виробник платить хабарі, оплачує високі кредитні ставки по позиках, немає прямої підтримки аграрної галузі. Замість того, щоб підтримувати успіхи агросектора, уряд вирішує його додатково обтяжити податками».

Україну очікує обвал у цукровій і молочній галузях

Україну у 2016 р. очікує катастрофічне падіння у сфері цукрової та молочної промисловості, повідомив політичний експерт Михайло Павлів, пише «ГолосUA». За його словами, не можна стверджувати, що криза в Україні досягла дна.

«З нинішнього року ми тільки остаточно втратили ринки РФ і багато традиційних для нас ринків країн Митного Союзу. Тому нас чекає катастрофічний обвал ряду галузей, які були орієнтовані виключно на експорт. Крім того, у нас розвиваються негативні наслідки зони вільної торгівлі з ЄС. Ми дуже швидко побачимо падіння у ряді галузей, у першу чергу, у плодоовочевому секторі, виробництві продуктів харчування — молочної і цукрової промисловості. І ці негативні наслідки тільки будуть «розвиватися» у 2016 році», — зазначив він.

Політолог спрогнозував, що криза в Україні, можливо, досягне «непробивного дна» до кінця 2016-початку 2017 р.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео