Турбот у лютневому саду вистачає

Хоча у лютому день стає довшим, а сонечко теплішим, все таки ночі, попри цьогорічну теплу зиму, ще досить холодні. Такі перепади температур негативно впливають на молодий сад, який лише в Настасові Тернопільського району закладено на 18 гектарах.

Торік сад уже почав повноцінно плодоносити. Добре вродили такі сорти яблунь, як «Фуджі», «Грені Сміт», «Голден», «Ерлі Ред Ван», «Райка», інформує agroprodservice.com.ua.

Найбільше турбує загроза розтріскування кори дерев, говорить досвідчений агроном-садовод Руслан Кремпович, адже до весни на стовбурах і скелетах гілок можуть з’явитися морозобоїни. В них проникають шкідливі мікроорганізми і дерево хворіє. Аби не допустити цього, настасівські садоводи активно проводять роботи проти появи морозобоїн, а також для уникнення пошкоджень дерев сонячними опіками. Зокрема, поновлюють стару побілку дерев тощо.

Приступили до обрізки та формування крони молодих яблунь. Це теж неабияка наука. Обрізку розпочали з зимостійких сортів. А коли мине загроза заморозків – приступлять до решти дерев. Видаляють хворі гілки та ті, які розвиваються паралельно до стовбура. Зрізують плодові тіла трутовиків. Відгинають гілки, які відходять від стовбура під гострим кутом. Зрізи змащують садовим варом, або масляною фарбою.

Цьогорічна зима видалась малосніжною. Через це доводиться обкопувати і ущільнювати стовбури дерев для захисту коренів і кореневих шийок яблунь від можливих березневих промерзань та для зберігання вологи.

У ці дні також здійснюють повторне обстеження саду на зараженість шкідниками, встановлюють стан їх перезимованості для визначення заходів боротьби з ними. Водночас команда садоводів продовжує збирати з дерев і знищувати зимові гнізда шкідників та муміфіковані плоди, яйцекладки шовкопрядів, зчищають і спалюють відмерлу кору, яка відстала на стовбурах.

Уже в березні дерева обприскуватимуть хімічними препаратами від парші, фітофторозу, брунькового і павутинного кліща, попелиці, мідяниці, личинок колорадського жука. Для омивання саду від шкідливих личинок і знищення гнізд пошириння бактеріальних збудників хвороб застосовуватимуть олійні препарати з добавкою мідних.

Отже, турбот у лютневому саду вистарчає. Тішить, що ті, хто у ньому щоденно працює, роблять це з любов'ю. А в літку сад віддячить красою і хорошим урожаєм. Будемо на це сподіватись.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео