Агро-новини 10 лютого

Новини аграрного сектору.

ЄС допоможе Україні реалізовувати стратегію 2020

Європейський Союз допоможе Україні в імплементації стратегії розвитку сільського господарства, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба Мінагропроду.

За його словами, ЄС та міжнародні партнери готові всебічно сприяти Міністерству аграрної політики та продовольства України у реалізації єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2020 р.

«Наші європейські партнери високо оцінили результат спільної роботи українських та міжнародних експертів, результатом якої стала розробка Стратегії. Наступним етапом співпраці має стати реалізація спільного з ЄС проекту «Підтримки імплементації сільськогосподарської та продовольчої політики», — зазначив міністр.

Загинуло 17% посівів озимого ячменю

У місцях тривалого залягання льодової кірки і застою води загинуло 10-17% посівів ячменю озимого, повідомляє «УкрАгроКонсалт». Перша декада лютого характеризувалася нетипово високим для цього періоду температурним режимом, з опадами, в окремі дні з туманами і ожеледицею.

На деяких полях східної і північно-східної частини Харківської області фіксувалося утворення крижаної кірки товщиною 9 мм. Перепади температур, які спостерігалися у цій області протягом січня, місцями привели до утворення льодової кірки, а також часткового пошкодження надземної маси рослин. У цілому рослини озимих культур знаходяться у зимовому спокої, під сніговим покривом.

Обстеження показують, що всі рослини на посівах озимої пшениці живі.

Озимі зернові культури (пшениця, тритикале, жито), посіяні в оптимальні терміни, знаходяться у стані відновлення повільної вегетації. Така ситуація може призвести до значного зниження концентрації цукрів у рослинах і негативно відбитися на зимівлі.

Аграрії збільшили споживання добрив на 1 млн т

Обсяг виробництва мінеральних добрив в Україні у 2015 р. скоротився на 15%, у порівнянні з 2014 р., повідомив директор ІА «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук, пише «АПК: інформ».

За його словами, обсяг виробництва мінеральних добрив склав 4,25 млн т (у 2014 році — 4,96 млн т). Частка виробництва азотних добрив склала 94% (у 2014 р. — 93%) від загального обсягу виробництва добрив.

«Незважаючи на кризу і політику економії з боку аграріїв, обсяг споживання добрив у 2015 р. збільшився на 1,1 млн т у порівнянні з 2014 р., що спричинило і зростання імпорту продукції. Так, у 2015 р. українські аграрії і трейдери закупили 3,12 млн т азотних добрив», — додав він.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео