Для тернополян змінився порядок нарахувань за послугу з централізованого опалення

Тернополяни  цікавляться  за якою формулою проводилося нарахування за послугу з централізованого опалення впродовж минулих місяців. Приміром, запитують, чому у платіжках від КП «Тернопільміськтелокомуненерго» за грудень та січень вони отримали різні суми.

Чим зумовлені такі зміни пояснює начальник служби збуту теплової енергії КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»  Наталія Красіцька. Як зазначила фахівець,  19 грудня 2015 року набули чинності  зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005р. №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення». Відтак, за частину грудня 2015 року і за січень 2016 року нарахування здійснювалися вже по-новому.

Фахівець служби збуту теплової енергії КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» пояснює, що нарахування за спожите опалення у відповідності до Постанови формується відповідно до відхилення фактичної температури зовнішнього повітря від нормативної, яка врахована у діючих тарифах  (ознайомитися із орієнтовною платою за квадратний метр можна у таблиці).

На виконання рішень уряду при формуванні рахунків за спожите тепло відтепер братимуться до уваги  показники, враховані під час формування діючого тарифу (детальніше можна ознайомитись на прикладі розрахунку, що додається)

– Дані про температуру зовнішнього повітря надходять до КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», як і до інших теплопостачальних організацій України, від Українського гідрометеорологічного центру. На підставі офіційної метеорологічної інформації визначається середньозважений показник температури за розрахунковий місяць, – розповідає Наталія Красіцька. – Таким чином, споживачі сплачуватимуть за фактично спожиті протягом місяця послуги в залежності від температури зовнішнього повітря.

До нововведення тариф базувався відштовхуючись від середньомісячної температури зовнішнього повітря для нашого краю мінус 0,5 градусів Цельсія за опалювальний період. У відповідності до нього  оплата за 1 кв. м. опалювальної площі становила 14,88 грн.  При середньомісячній температурі більше чи менше за мінус 0,5 градусів Цельсія плата коригується у бік зменшення або збільшення .

Як розповіла Наталія Красіцька, розрахунок коефіцієнта, що враховує відхилення фактичних показників від врахованих у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення, проводиться виконавцем послуг з централізованого опалення щомісяця шляхом визначення співвідношення фактичної розрахункової витрати теплової енергії на опалення 1 кв. метра опалюваної площі житлових будинків та норми витрати теплової енергії на опалення в розрахункову місяці опалювального періоду.

Підприємство за підсумками опалювального періоду подає інформацію щодо перерахунків розміру плати за послуги з централізованого опалення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення для здійснення перерахунку розміру призначених субсидій. Відтак ті тернополяни, які отримують субсидію, можуть не хвилюватися: нововведення не позбавляє цієї можливості. Натомість, відтепер усі споживачі зможуть скористатися можливістю оплачувати за послугу із централізованого опалення у відповідності до погоди та температури повітря за вікном.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

 

Вибір читачів за тиждень

Відео