Тернополяни знаходять оригінальні способи підробітку

І поки долар, а за ним і ціни в магазинах та плата за комунальні послуги зростають, мов на дріжджах. Єдина річ, яка залишилась стабільною – це розмір тернопільських зарплат. Ну хоч як високо не «вскочить» іноземна валюта, а зарплати лишатимуться тими ж.

«То що робити у такому становищі?» – подумки запитує себе кожен тернополянин. Відповідь прийде одразу ж – потрібно знайти додатковий дохід. Ось правда з запитанням: «А як же його знайти?» можуть виникнути труднощі. Не всім графік дозволить знайти ще одну роботу. Виїхати «на пани-заробітки» не так вже й легко. Переходити межі закону – також не варіант. То як бути? Що ж, одним із зручних способів отримувати додатковий дохід може стати фріланс.

Сьогодні безліч людей з різних куточків планети заробляють саме в такий спосіб. Фрілансери – люди без постійного місця роботи, які виконують різні, переважно одиничні, проекти і як правило в мережі Інтернет.

«Я почала займатись фрілансом: писати статті, з шістнадцяти. Це все вийшло чисто випадково, ніколи не думала, що писатиму. Перший рік на сайті біржі для фрілансерів рахувалась початківцем, тому оплата була невисокою – каже студентка Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, Христина – однак, я не опускала рук і з часом почало з’являтись більше замовлень за більшу платню. Якщо приділяти цій роботі хоча б 3-4 години в день, то фріланс може стати і основним заробітком».

За словами дівчини, цей варіант отримання додаткового доходу є вигідним. Все що потрібно – час і бажання. Новачкам в цій справі Христина пропонує спершу ознайомитись із специфікою роботи, визначитись із тематикою майбутніх матеріалів (звісно, якщо ви хочете стати копірайтером). Також, в день потрібно писати хоча б від 20 – до 30 тисяч знаків, щоб «набити руку». Це займатиме всього-навсього до 3 годин, пише Тернопільська липа.

Іншим, більш «гнучким», варіантом отримання додаткового доходу може стати і власна праця. Сьогодні повно людей, які заробляють на тому, що вміють і люблять робити. Мабуть, до кожного на сторінку в «ВКонтакті» чи «Facebook» долучається «народ», який пропонує найрізноманітніші послуги. Починаючи від випічки печива, пошиття одягу власноруч, послуг візажу, нарощення нігтів – закінчуючи організацією і проведенням різноманітних свят.

«Я не можу сказати, що займаюсь графічним дизайном на постійній основі – каже тернополянин Юрій – Поки виконав декілька замовлень. В основному, я працюю над «зовнішністю», виглядом банерів, візитівок, логотипів різної продукції. Крім того, малюю портрети на замовлення. І хоч це не приносить мені постійного заробітку, проте, це чудовий спосіб додаткового доходу. До того ж, я люблю це робити і можу вільно регулювати свій графік».

Також, Юрій наголосив на тому, що з початку вкрай важливо приділяти набагато більше часу такому роду занять, як фріланс або ж робота на замовлення. Вже з часом, коли людина набереться досвіду в обраному напрямку, зможе витрачати менше часу і заробляти значно більше.

Зважаючи на це, робота на замовлення чи фріланс, можуть стати для кожного гарним способом підвищити до неможливості «стабільну» зарплату. Головне – мати хобі, яке приносить задоволення і спроба перетворити його на спосіб отримання додаткового доходу. Зрозуміло, що спершу доведеться попотіти . Проте, як каже народна приказка: Без труда – не буде й плода.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео